יש ממ"ד? היינו שמחים לברוח לבית הזה ממש עכשיו

היא ירשה את המגרש של בית ילדותה ובנתה עליו יצירה אדריכלית מרהיבה עם חצר יפהפיה שחודרת אל הבית דרך חלונות עצומים ובה בריכה מיוחדת במינה שנראית כמו מעיין

מערכת וואלה! בית ועיצוב
כל זה בשביל לבלות עוד זמן עם הנכדים. בית פרטי עם בריכת מעיין סלעית בחצר (צילום: עמית גושר)

הפרוייקט: בניית בית פרטי בשרון
הדיירים: תושבי חוץ בשנות ה-70 לחייהם
תכנון, אדריכלות ועיצוב פנים: סטודיו רון שינקין
פרופילים והצללות: כוכב אלומיניום

עשורים אחרי שעזבה את ישראל לארה"ב בעקבות האהבה, ירשה בעלת הבית הזה מגרש בשטח של דונם, באחד מיישובי השרון, עליו עמד בעבר הבית בו גדלה. יחד עם בן זוגה היא החליטה לבנות בשטחו בית חדש, שבו יוכלו לבלות ולגור יחד עם הילדים והנכדים מספר חודשים מדי שנה. לטובת העניין הם רתמו את צוות המתכננים של סטודיו רון שינקין שהשכיל לייצר עבורם מרחב מגורים מואר, אוורירי וחוויתי עם קשר כמעט בלתי אמצעי בין חוץ לפנים. התוצאה היא מיצג ארכיטקטוני מרשים שממחיש יישום נכון ומאוזן של מסות, ממדים ונפחים.

עוד בוואלה!

מ-ה-פך: שיפוץ לדירת 6 חדרים ישנה ומוזנחת בהוד השרון

לכתבה המלאה

הבית המרשים שצורתו ר' מורכב מבית מרכזי גדול במיוחד, שם מתגוררים בני המשפחה בהגיעם ארצה, ויחידת מגורים אחורית המיועדת להשכרה. תהליך התכנון ארך כ-7 חודשים והתנהל ברובו בשלט רחוק בעיקר באמצעות הסקייפ. הפגישה הפיזית הראשונה בין שינקין לבני הזוג התקיימה בסמוך להגשת התכניות לוועדת התכנון והבניה ברשות המקומית. בשלבים מאוחרים יותר הם הגיעו ארצה עוד מספר פעמים לטובת בחירת אלמנטים וחומרים.

מיצג ארכיטקטוני מרשים ומאוזן. חלל הסלון וגרם המדרגות המוביל לקומות העליונות של הבית (צילום: עמית גושר)
הבית בנוי במפלסים ובמרכזו גרם מדרגות דומיננטי (צילום: עמית גושר)

"לבני הזוג חשוב היה לקבל תוצר מוגמר שייראה נהדר אבל חשוב לא פחות יהיה יעיל ופרקטי. הם היו ממוקדים לאורך התהליך ושאלו את השאלות הנכונות, ולכל סוגיה מצאנו פתרון", מסביר שינקין. "בקשתם היתה לקבל בית פשוט ונקי, עתיר אלמנטים טבעיים, או כאלה בעלי מראה אורגני וטבעי, שמהווים חלק בלתי נפרד מהאדריכלות עצמה. כך למשל קיר הבטון שמהווה מוטיב דומיננטי, משטח האבן הטבעית במטבח או הפרקט בקומת המגורים וכן המדרגות המרחפות שיוצרו מעץ אשה (עץ שגדל בעיקר בארצות אירופה הקרוב שעובר עיבוד בתנורי לחץ המשווה לו מרקם עמיד וחזק).

הבית החדש בנוי במפלסים ויושב על המגרש כך שחזיתו הקדמית פונה לכיוון הרחוב. עם הכניסה לקומת הקרקע נגלים החללים הציבוריים. עוד בקומה זאת: חדרי שירות ומאסטר השינה של בעלי הבית. בקומה מעל ממוקמים חדרי שינה נוספים (עבור הילדים והנכדים) וכן מרפסת גדולה. המפלס העליון כולל חדר עבודה מרווח מאוד ויציאה לעבר המרפסת הקדמית.

הוויטרינה בסלון הצופה אל החצר היא בגובה של יותר מחמישה מטרים וחצי ועוברת לרוחבה קורת מתכת קונסטרוקטיבית (צילום: עמית גושר)
ויטרינה במאסטר השינה של בעלי הבית צופה אל גינה קטנה ואינטימית עם מזרקה (צילום: עמית גושר)

ניכר כי תכנון הנוף, ובתוך כך הצמחייה הרבה, היוו פיצ'ר חשוב ומרכזי והושם עליהם דגש כבר בשלבי התכנון הראשוניים. בפועל הצמחייה מהווה חלק בלתי נפרד מהמבנה. דוגמה טובה לכך היא גג החניה שמשמש כערוגה לכל דבר, ובה נשתלה צמחיה מגוונת שנשקפת מחלונות הקומה השנייה ומקשטת אותה. "כיוונו את הבית כך שהירוק שמסביב ייכנס פנימה בצורה המיטבית. חלק מהפתחים תוכננו כך שישקיפו לעבר הצמחייה הפסטורלית הקיימת ושדרת האקליפטוסים של הישוב".

על מנת ליצור את הקשר המיטבי בין הגינון המטופח לחללי הפנים המרשימים בחרו בני הזוג למסגר את הפתחים הרחבים בקירות הבית בפרופילים מינימליסטיים. ומאותה סיבה נבחרו גם אמצעי הצללה שמאפשרים חדירה מרוככת של אור אל תוך המבנה ובד בבד שומרים על פרטיותם של השוהים בבית ממבטם של עוברי הרחוב.

החוץ מציץ מכל הפתחים ומקיים מערכת יחסי גומלין עם הפנים. המטבח (צילום: עמית גושר)
פרו]ילים מינימליסטיים איפשו לייצר מפתחים מעניינים בכל מיני פינות בבית. חלונות מעל ומתחת לגרם המדרגות (צילום: עמית גושר)

"היה לנו מאוד חשוב לשמר כניסה של אור טבעי לתוך הבית ולכן, היכן שניתן היה תכננו חלונות שמייצרים מצבים שונים של כניסת אור. כך למשל חלון משולש במפלס העליון שמייצר מפל אור טבעי על המדרגות החודר לתוך מרכז הבית", מסביר שינקין. "במפגש בין שתי פאות המבנה יצרנו חלון פינתי דרכו ניתן להנות מתצפית פנורמית לעבר הנוף".

בחלקו האחורי של הבית ממוקם הסלון שפונה לכיוון החצר, הצמחייה והנוף. שם בחר שינקין בוויטרינה גדולה במיוחד בגובה של יותר מחמישה מטרים וחצי שבמרכזה קורת מתכת אלגנטית שמאפשרת לקונסטרוקציה לשאת את המסה. היא נצפית כבר מאזור הכניסה, מהווה FOCAL POINT של ממש ומאפשרת לבאים לצפות עשרות מטרים קדימה לכיוון הצמחייה והחצר הפסטורלית. הודות לה נהנים השוהים מתצפית איכותית לחצר המרכזית המטופחת מכל זווית בקומת הכניסה וכן מגרמי המדרגות.

חלום ברום המדרגות מייצר מפל אור טבעי שזולג לתוך הבית ושוטף אותו באור (צילום: עמית גושר)

הוויטרינה מהווה גם פתח יציאה לכיוון החצר המרכזית בה תוכננו מטבח חוץ מאובזר ופינת ישיבה. בהמשך, דשא וצמחיה, מגרש משחקים ובו מתקנים עבור הנכדים וכן בריכה ייחודית במראה של מעיין מסולע.

"הפרופילים הייחודיים אפשרו לנו לייצר מפתחים מעניינים נוספים בחלקים שונים של הבית", אומר שינקין. " במאסטר השינה של הזוג למשל, שילבנו ויטרינה מינימליסטית שפונה ונפתחת לעבר גינה אינטימית במרכזה ניצבת מזרקה. ואת גרם המדרגות הפיסולי מלווה חלון עצום בגובה של שתי קומות שמאפשר תצפית לעבר הים הנשקף למרחוק".

קמין עץ בחדר העבודה, והוא לא היחיד בבית (צילום: עמית גושר)
פינת אוכל חיצונית עם פלטה מעץ ברוש ולצדה מטבח חיצוני מאובזר, ובהמשך בריכת מעיין מסולע (צילום: עמית גושר)

בחירת חומרי הגמר בעיצוב הפנים גם היא עושה חסד לקשר הכמעט בלתי אמצעי בין החוץ לפנים ופלטת הצבעים שנבחרה מתבססת על גוונים של אפור בטון, לבן, שחור ונגיעות עץ אשה. כך למשל אריחי הרצפה הגדולים (1.2/1.2 מ') בגוון בטון שיוצאים החוצה ומחברים בצורה המשכית והרמונית בין אזור הפרגולה לאגף הציבורי ושולחן האוכל שהפלטה העליונה שלו עשויה עץ ברוש ועברה עיבוד שמשמר את המראה הטבעי. אותה פלטה שימשה גם ליצירת רהיט הקמין והשולחן בסלון.

בבית יש לא קמין עץ אחד, כי אם שניים - בסלון ובחדר העבודה. בחלל הסלון רתמו המתכננים את הארובה הגדולה לטובת יצירת אלמנט כהה בו הוסתרו גם מנועי המזגנים. בתוך כך הם יצרו מערכת איוורור מלאכותית הנשלטת על ידי מפוח בגג המבנה ששואב את האוויר החם מחלל הבית ופולט אותו החוצה. "הודות למפוח, מספיק חלון אחד פתוח על מנת לאוורר את הבית באופן מיטבי", מסכם שינקין.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully