כזה עוד לא ראינו: בית שהוא יצירת אמנות

בבית, שכמעט כל קירותיו החיצוניים הם שקופים, מתגוררת יוצרת ואוצרת אמנות. אז איך תולים יצירות אמנות כשאין בכלל קירות? הפרדוקס הזה מתממש בבית מרהיב ביופיו שנבנה ביישוב במרכז הארץ

  • בית פרטי
  • אדריכלות
מערכת וואלה! בית ועיצוב
החזית הייחודית עשויה לוחות בטון ומוטות מתכת בקומפוזיציה א-סימטרית. אדריכלות ועיצוב: דן והילה ישראלביץ (צילום: עודד סמדר)

את החזית הייחודית והמסקרנת של הבית הממוקם באחד מיישובי המרכז קשה לפספס: לוחות הבטון העוטפים אותה ואלמנט סבכה שעשוי מוטות מתכת אופקיים שהותקנו בקומפוזיציה א-סימטרית יכולים רק לרמוז על המתרחש בפנים. כמו בפרויקטים אחרים של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ גם בית זה מורכב ממערכת חללים שאינה נחשפת באחת אלא בשלבים. כך נהנים בני הבית מאינטימיות מרבית ועדיין צופים באין מפריע לעבר חצרות פנימיות מוריקות ואינטימיות שעוטפות את חללי הפנים ולגינה המרשימה.

הבית, בו מתגוררים בני זוג בשנות ה-50 לחייהם ושלושת ילדיהם המתבגרים, בנוי על שטח של ארבעה דונם הכוללים גם בוסתן ארץ ישראלי ציורי. החזית הקדמית ממחישה תפיסת תכנון במרכזה רב הנסתר על הגלוי: המראה המאופק, נטול הפתחים והחלונות מסתיר פטיו ובו גן פנימי וגשר אבני מדרך שמוביל למבואת הכניסה הפנימית. מתחת לגשר מפכפכת בריכה אקולוגית שהופכת את הצעידה לעבר הבית למרגיעה, מסקרנת וחווייתית.

עוד בוואלה! NEWS

שלוש קומות ובריכה: בית פרטי ביישוב בשרון

לכתבה המלאה
בבית הזה, רב הנסתר על הגלוי. גן פנימי נסתר עם בריכה אקולוגית בכניסה לבית (צילום: עודד סמדר)

עם פתיחת דלת הכניסה הדרמטית, העשויה פח מושחר וזכוכית, נגלה החלל הציבורי של הבית ובהמשך ישיר גם רחבת הבריכה והחצר האחורית. המרחב המרשים תוכנן כקוביית זכוכית שמאפשרת קשר בלתי אמצעי בין חוץ לפנים. המעטפת הפנימית מינימליסטית וניטרלית עם ריצוף אבן טבעית בגוון אפרפר שממשיך החוצה ועוטף את הרחבה ושפת הבריכה. בתוך החלל המינימליסטי בולטים עמודי פלדה קונסטרוקטיביים שבמרכזם הותקנו לוחות צמנט בורד ועל גבם מוצגות יצירות אמנות איכותיות - חלקן פרי מכחולה של בעלת הבית, ואחרות הן יצירות אותן אצרה במהלך השנים.

יצירות האמנות הפזורות בחללים מעידות על עיסוקה של בעלת הבית. אדריכלות ועיצוב: דן והילה ישראלביץ (צילום: עודד סמדר)

המטבח שתוכנן כשני קווים מקבילים, מהווה חלק אינטגרלי מהחלל הציבורי ועם זאת נסתר ממנו במידה. בהמשכו גרם מדרגות המוביל למפלס התחתון, שם ממוקמות סוויטות השינה של הילדים, שנהנים מחצרות אנגליות מרווחות, מטופלות ואינטימיות. מול החזית הגבוהה במטבח תוכנן אי רחב ידיים שממנו ניתן לצפות לעבר הבריכה והגינה. ביציאה מהמטבח ממוקמים פינת אוכל חיצונית, מטבח חוץ גדול ומאובזר ובהמשך Pool House ובו מלתחות וחדר רחצה.

נסתר במידה. המטבח (צילום: עודד סמדר)

הסלון תוכנן כחלל תרבותי ואינטימי. בסימטריה מושלמת אליו תוכנן סלון חיצוני מפנק המשקיף לבריכה. קיר הכוח במרכז הסלון מחופה פלטות מפלדת קורטן ובו גומחות תצוגה לכלים נאים ויצירות אמנות. מצידו הימני מדרגות המובילות לאזור בו ממוקמים חדר המשפחה וסוויטת השינה של בני הזוג שנהנים מחצרות פנימיות במרכזן נשתלו עצי נוי ופרי. דלת כיס נסתרת בחזית, מחופה גם היא קורטן, מאפשרת לחצוץ בין הפרטי לציבורי ולשמור על חזית דקורטיבית אחידה.

חלל תרבותי ואינטימי. הסלון (צילום: עודד סמדר)
(צילום: עודד סמדר)
(צילום: עודד סמדר)

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    לוגו - פיקוד העורףפיקוד העורף

    התרעות פיקוד העורף

      walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully