בעידן שבו איכות חיים הופכת לשיקול מרכזי בבחירת מקום מגורים, פרויקטים הממוקמים בסמיכות לפארקים עירוניים הופכים אטרקטיביים יותר. מגורים בקו ראשון לפארק מציעים שילוב בין היתרונות של חיים אורבניים לבין הרוגע והשלווה שמספקים מרחבים ירוקים ומתוכננים בקפידה גם כאשר הם ממוקמים במרכזי ערים ושכונות. החברות היזמיות והאדריכלים משקיעים מחשבה רבה בתכנון פרויקטים אלה, שנועדו למקסם את החיבור בין הבניינים, הדיירים והטבע העירוני הסובב אותו.
"תכנון פרויקט מגורים בסמוך לפארק עירוני הוא הזדמנות נדירה ליצירת חיבור ממשי לטבע - משאב שאינו מצוי בשפע בערים בישראל. החיבור הזה חשוב במיוחד בשכונות מגורים צפופות, שבהן הטבע מספק מרחב נשימה, מרחב קהילתי וחוויית מגורים איכותית יותר, כפי שמסבירים ערן לשם וערן שקד, בעלי משרד CityBee אדריכלים. "גם בקומות הגבוהות יותר, הקרבה לפארק משפיעה על התכנון. הפניית מרפסות לכיוון הפארק ושימוש בצמחייה או חומרים טבעיים במבנה עצמו מחזקים את הקשר בין הדירות לסביבה הירוקה. ככל שהחיבור הזה מודגש - כך גם הפארק מקבל נוכחות חזותית חזקה יותר במרחב העירוני."
"בפרויקט "כצנלסון" שבפתח תקווה, לדוגמה, תכנון המגרש כולל זיקות הנאה שמאפשרות מעבר חופשי בין הבניין לפארק העירוני הסמוך - פארק "יד לבנים". מפלסי הפיתוח מותאמים זה לזה, במטרה ליצור מעבר טבעי וזורם בין המרחב הפרטי לציבורי. כל השימושים הציבוריים בבניין פונים אל הפארק, ומעניקים לו "דופן פעילה" - רצף של שימושים שמעודדים תנועה ומפגש. כך, באמצעות תכנון אשר לוקח בחשבון את הקונטקסט הייחודי, נוצרת שכונה שמטשטשת את הגבולות בין העיר והטבע - ומחזקת את הקשר ביניה", מציינים האדריכלים לשם ושקד.
להלן דוגמאות לפרויקטים נוספים הנבנים כיום לצדם של הפארקים העירוניים:
חדרה, אקו פארק - פרויקט אמירי פארק חדרה של חברת אמירי זכרון יעקב
הפרויקט הוא חלק משלב ב' של שכונת הפארק, על הקרקע החדשה הצמודה לשלב הראשון של הפרויקט שכבר אוכלס, מקימה אמירי זכרון יעקב שלושה מגדלים בני 26 קומות כל אחד עם דירות 3, 4 ו-5 חדרים, דירות גן ודירות דופלקס , בתכנון משרד האדריכלים גיורא גור.
השכונה החדשה, שעברה שלב נוסף בדרך לאישורה, תהווה את המשכה הישיר והאורגני של שכונת הפארק הקיימת, המשתרעת על פני כ-600 דונמים, ותכלול לצד יחידות מגורים גם שטחי מסחר ותעסוקה בהיקף כולל של כ-9,000 מ"ר ושטחים נרחבים שיוקצו להקמת מוסדות ציבור וחינוך. בנוסף, כאמור כוללת התוכנית גם פארק מרכזי, המשתרע על פני שטח של כ-50 דונמים ויתווסף לפארק הקיים - ה"אקו-פארק".
בחברה היזמית מסבירים כי הפרויקט הנבנה בצמוד לשכונת הפארק בחדרה מהווה דוגמה לאיזון מדויק בין תכנון מגורים איכותי לבין קהילה אורבנית חיה ונושמת שהתפתחה סביב המוקד המשמעותי בשכונה - הפארק והאגם במרכזו הכולל בנוסף גם שטחים ציבוריים עם צמחייה רבה שיחדיו נותנים תחושה של טבע בלב העיר. כבר בשלבי התכנון הראשוניים, הוחלט למקם את הבניינים בצורה של חצי גורן, באופן שבו רוב המרפסות פונות לפארק. אותן המרפסות שתוכננו במגדלים הנן גדולות במיוחד - 21 מ"ר ומעלה וכוללות אדניות מובנות עם נוף לפארק.
בנוסף, הושם דגש על חיבורים פיזיים ותחושתיים כאשר לכל בניין תכננו לובי מעוצב המוביל ישירות לפארק המרכזי של השכונה.
רמת גן, שכונת רמת חן (ליד הפארק הלאומי ברמת גן): פרויקט סן מרטין 19 של חברת גרופית
הפרויקט בתכנון של האדריכל עדן בר, כולל שני בניינים בני 10 קומות כל אחד ובסך הכל - 75 דירות. הוא ממוקם קו ראשון לפארק הלאומי ובקרבה ליציאה לכביש 4. כולל מגוון דירות, פנטהאוזים ודירות גן.
עדן בר, אדריכל הפרויקט: " בתכנון פרויקט סן מרטין 19 התמקדנו בשני היבטים מרכזיים של נראות: הנצפות של הבניין מהפארק והנוף הנשקף ממנו. בהיבט הראשון, עיצבנו את החזית כך שתיראה אסתטית הן במבט מרחוק והן במבט מקרוב, תוך התייחסות למיקום הייחודי מול הפארק הלאומי. החזית מאופיינת בגיוון אדריכלי המשתלב בסביבה ויוצר עניין ויזואלי, ולא רק כמסה קובייתית פשוטה. בהיבט השני, תכננו את הדירות כך שימקסמו את הנוף לפארק. מיקמנו את החזית הראשית והדירות הצדדיות באוריינטציה המיטבית, המאפשרת לדיירים ליהנות ממרחבי הפארק הפתוחים. הדגש על שני היבטים אלו - הן הנצפות והן הנוף - יוצר דיאלוג ייחודי בין הבניין לסביבתו הטבעית."
באר שבע, מגורים על הפארק במקומו של איצטדיון וסרמיל, מתחם סנטרל פארק באר שבע של חברת אזורים
הפרויקט יכלול 17 מגדלים בני 29 קומות בלב העיר, ובמרכזו יוקם פארק גדול שישמש כריאה ירוקה. בשכונה יוקמו בתי ספר, גנים, אזורי מסחר, מרכזי ספורט, שירותי בריאות ושירותים נוספים.
תושבי השכונה ייהנו מגישה נוחה לצירי תחבורה ראשיים ומקרבה למרכז העיר, ובתוך כך למרכזי ידע ואקדמיה, מרכזי תרבות ופנאי ועוד. מעבר למתאר המיוחד של השכונה, במתחם תוקם קריית חינוך מתקדמת, שתשרת ילדים מהגיל הרך ועד תיכון ותכלול מעונות יום, גני ילדים, בית ספר יסודי ותיכון. מיקום קריית החינוך בלב השכונה יאפשר הליכה בטוחה לבית הספר ללא מחציית כבישים, דרך שטחים ירוקים.
לאה רובננקו, רובננקו אדריכלים: ה"מוטו" בתכנון פרויקט "סנטרל פארק 17" הוא הנצחה של האיצטדיון שהיה מוקד מרכזי בעיר, והועבר למקום אחר. ראשית יצרנו פארק מרכזי לשכונה שמהווה "נווה מדבר" וזאת בגיאומטריה שמשקפת מבט על של איצטדיון.
בהיקף הפארק מיקמנו 17 בניינים בני 2,300 יח"ד בזיקה תכנונית לאצטדיון, כך שהבניינים סביבו יהוו מעין יציעים של איצטדיון שאליו צופים מדירות הבניינים.
יצרנו נוף ויזואלי למרבית הדירות לכיוון הפארק הירוק, וכן איזור פעילות ושהות לילדים ומבוגרים בשעות היום והערב "הרחק מהעיר הגדולה והסואנת". בנוסף התכנון כולל שבילים מעוצבים להולכי רגל שנמצאים במגרשי המגורים בין הבניינים לפארק.
גובה הבניינים הינו 30 קומות סה"כ ועיצובם הינו אלגנטי וקלאסי, הדגש הוא על מרפסות גדולות במיוחד ואוריינטציה של הדירות לפארק. המגדלים עומדים בהיקף הפארק כתמונות ממוסגרות שצומחות מהאדמה עם דירוגים מעודנים לכוון השמיים, שיוצרים קומות פנטהאוז עם נוף צופה למרחק. גם כלפי הרחוב ההיקפי הבתים מעוצבים כתמונות ממוסגרות.
שכונה: רובע קדם רחובות (רחובות מזרח). פרויקט זיתוני ברחובות
מדובר בשכונה המתפרסת על שטח של כ-2,200 דונם ומאפשרת הקמה של כ-8,400 דירות, בנוסף כ-670 אלף מ"ר לבניית שטחי תעסוקה ומסחר, כ-500 אלף מ"ר לטובת גנים ושטחים פתוחים וכ-200 אלף מ"ר למוסדות ומבני ציבור. במסגרת התוכנית, לצד הקצאה של כ-185 אלף מ"ר לפארקים וגינות, יושקע תקציב לשיקום ושימור שלולית החורף, אשר נמצאת בסמוך, ותיוותר כפי שהיא וכחלק אינטגרלי מיתרת השטחים הפתוחים שגובלים בתכונית.
קבוצת זיתוני מקימה שני מתחמי מגורים מודרניים בשכונה בסמיכות לפארקים ושטחים ירוקים. המתחם הראשון יכלול מגדל מגורים המתנשא לגובה של 22 קומות עם 90 יח"ד בתמהיל דירות דומה עם 3,5 ו-6 חדרים כולל פנטהאוזים ומיני פנטהאוזים. המתחם השני יכלול 4 בנייני בוטיק עם 99 יח"ד ושטחי מסחר, בתמהיל דירות מגוון של 3, 5 ו-6 חדרים, כולל פנטהאוזים ומיני פנטהאוזים.
התכנון האדריכלי לקח בחשבון את הקרבה לפארק והשילוב של האלמנטים האדריכלים והתכנונים שיוצרים הרמוניה בין המגורים לבין הפארקים והשטחים הירוקים
אדריכל אייל סנדרוביץ אשר מתכנן את הפרויקט מציין: "רובע קדם ברחובות מציג תפיסה אדריכלית חדשנית המשלבת מרכיבים ירוקים ובנייה בעלת צביון ייחודי, שתהווה סמן דרך לשכונה המזרחית החדשה של העיר. בפרויקט, יש מחשבה רבה על פיתוח מעטפת מבנה מתקדמת הכוללת טכנולוגיות בידוד תרמי וזיגוג איכותי, אשר יעניקו חיסכון משמעותי באנרגיה. הקפדנו על ניצול אופטימלי של אור טבעי באמצעות תכנון חכם של פתחים, מה שיוביל נוחות אקלימית לאורך כל עונות השנה. ההתייחסות לשטחים הירוקים של השכונה, הקרבה לפארק והאוריינטציה של המבנים אליהם מהווה נדבך מרכזי בתכנון שלנו ותאפשר לדיירים ליהנות מסביבה טבעית ואיכותית. בחרנו חומרי בנייה אקולוגיים בעלי תו תקן ירוק, המיוצרים בתהליכים חסכוניים באנרגיה ובעלי השפעה מינימלית על הסביבה".