אם פעם הלובי בבניין מגורים היה רק מעבר, מבואה לבניין - היום, הוא הפך לחלל מפואר שמגדיר את חוויית המגורים כולה. בפרויקטים חדשים ברחבי הארץ, הקבלנים והיזמים משקיעים יותר מאי פעם בעיצוב לובאים שמשדרים יוקרה, פונקציונליות וקהילתיות. עם תקרות גבוהות, שימוש בחומרים טבעיים ופינות ישיבה מעוצבות, הלובי החדש הוא לא רק כניסה לבניין - אלא אמירה.
בעשור האחרון, הלובי בבנייני מגורים עבר מהפכה של ממש. את המבואה הפשוטה עם תיבות הדואר, מחליף היום חלל מעוצב בקפידה, עם לובי-לאונג' מפואר, ריהוט יוקרתי ואפילו פינות עבודה שיתופיות. המגמה הזו, שמגיעה מעולם המלונאות והמגדלים היוקרתיים, הופכת לסטנדרט גם בפרויקטים חדשים בכל רחבי הארץ.
יואב מיכאל, שותף בכיר במשרד "ישר אדריכלים", מתאר את חשיבות התכנון הנכון במיקומם ובאופיים של לובאי המגורים בפרויקט "אשירה" של אביסרור משה ובניו בשדה דב.
"לובי הכניסה בפרויקט אשירה ממוקם ומופנה לחצר הפנימית, במטרה ליצור חוויה ייחודית של 'טיול' קצר מהרחוב הסואן ועד לפתח הבית. הדיירים עוברים מהרחוב התל אביבי המשולב בחנויות ובמסחר פעיל, דרך קולונדה מוארת, ומשם למעבר הנכנס לגינה פנימית - מתחם ירוק ומוצל הכולל בית קפה פינתי, פרגולות ואזורי ישיבה.
הלובי - מבואת הכניסה, מאופיין בגובה ובפתיחות לגינה הירוקה, ומאפשר לדיירים ליהנות מאזורי ישיבה ושהייה אינטימיים הפונים אל החוץ. עמדת השומר וניהול הבניין מאוישת 24/7 לטובת מענה ועזרה, והעיצוב תוכנן בהקפדה, משדר חום ואינטימיות כחלל מעבר בין הציבורי לפרטי. עיצוב הפנים של משרד אוברזון מאופיין בחומרים המשדרים חום בגוונים המתחברים לחוף הים אליו מחובר הפרויקט".
לדברי יורם אביסרור מבעלי "אביסרור משה ובניו", שבונה היום בין היתר את פרויקט היוקרה "אשירה" בשדה דב: "אפשר לראות את השדרוג שעברו הלובאים בפרויקטים החדשים וזה בא לידי ביטוי לאו דווקא בפרויקטים שבאזור המרכז. הגובה של הלובאים היום, התקרה הגבוהה יחד עם השילוב של קירות הזכוכית מגדילים את תחושת המרחב. מסביב תהינה פינות ישיבה אלגנטיות, שולחן קפה מעוצב, דלפק לשומר ולעיתים שילוב של יצירות אומנות, וילונות ואפילו סידורי פרחים. הלובי הפך להיות ה"פנים" של הבית ויש הרבה מאד השקעה בנראות שלו, הנוחות והקהילתיות. ככל שהלובי מעוצב ומושקע יותר - כך הפרויקט מזמין יותר ומשדר יותר יוקרה ואופי."
לדברי שירה אורן נחמיאס, יזמית פרויקט SEA ONE לבני 60+ שעל חוף ימה של ראשון לציון: "העיצוב של הלובי ב-SEA ONE PRIVATE CLUB מתוכנן לתת WOW EFFECT כשנכנסים לחלל, שחושף מיידית את ההוליסטיות של המתחם. שפע של אור טבעי, ששוטף את חלל הכניסה עם חלונות בגובה 15 מטר, נוף לגינות מעוצבות ומעלית שקופה, שמובילה גם ל- SPORT&WELLNESS וגם PLAY & WORK, מתחמים של מועדון החברים וטרקלין עסקים.
מעבר ל-WOW EFFECT הראשוני, יש חשיבות גדולה בלובי בייצור אינטימיות, חום ואווירה. ולכן עיצוב הלובי כולל חומרים טבעיים, אלמנטים של עץ בצבעים בהירים וטבעיים, אלמנט מים, שמעניק תחושת WELLNESS עם הסאונד שמביא עימו תחושת רוגע, פינות ישיבה אינטימיות בצבעוניות של החול ושטיחים בהשראת חול הים שבו ממוקם הפרויקט. העיצוב והאווירה האינטימית של לובי מושפעת מאוד גם מהאמנות שנבחרה להיות בו, בלובי של SEA ONE PRIVATE CLUB מתוכננות תערוכות מתחלפות של אמנים המשתתפים ברזידנסי בריזורט והם יתכתבו עם הנושאים שבהם נעסוק במועדון החברים שלנו. התערוכה הראשונה שאנחנו אוצרים תהיה בסימן של התחדשות וריפוי ותקרא RE SORT & START RE.
בתכנון של לובי יש לא רק חשיבות לעיצוב אלא גם לפונקציונליות של הלובי כמרכז המנתב את התנועה בבניין, להקטין ככל שניתן את המרחקים בין המעליות ללובי ולגרום לכך שהמעברים יהיו מעוררי השראה, לכן גם המעברים למעליות של הדיירים הם חלק מהתערוכה המתחלפת הממשיכה ונשפכת עד לדלת המעלית."
אביב אלנבוגן, שותף בכיר במשרד ישר אדריכלים, מתאר את חשיבות לובי המגורים הפונה לרחוב סואן, כמקום לאתנחתא בפרויקט "ג'ולי" בתל אביב: "פרויקט ג'ולי הינו פרויקט מגורים ייחודי הממוקם על שתי קרנות רחוב - הרצל פינת שלמה פינת נחלת בנימין. בפרויקט מרבית הדירות קטנות, בנות שני חדרים, ולכן תוכננו חללים ציבוריים רבים ומגוונים אשר משלימים את חוויית המגורים התל אביבית.
"הכניסה למבואת המגורים הראשית היא מרחוב שלמה, מעבר פנימי מוביל לאזור ישיבה נינוח המייצר אתנחתא שקטה מהמולת הרחוב. בלב הבניין, וכהמשך ישיר לחלל לובי הכניסה, מתוכנן פטיו מגונן, המשמש כחצר פנימית המכניסה אור ואוויר לחלקיו העורפיים של הבניין. בקומות הבניין מתוכננים חללים משותפים נוספים עבור רווחת הדיירים ובהם חדרי יוגה, לאונג', כביסה ועוד. בגג המבנה מתוכנן חלל משותף לכלל הדיירים הכולל בריכת שכשוך, אזורי ישיבה מוצלים ובר. תכנון ועיצוב חללי הפנים נעשה בשיתוף משרד רועי דוד מעצבי פנים."
לדברי ליד צור, אדריכלית פנים של פרויקט נווה אביב כפר שמריהו מבית ישראל קנדה: "בעת תכנון ועיצוב לובי גם אם הוא יוקרתי, המטרה אינה רק ליצור חלל מרשים, אלא לעצב חוויה - איך האנשים ירגישו בו. דיירים שחיו בדירות ובבתים יוקרתיים רוצים להמשיך לשמור על רמת חיים גבוהה ולהרגיש בבית. לכן, הלובי הראשי בפרויקט נווה אביב כפר שמריהו מקבוצת ישראל קנדה תוכנן בקפידה כדי לשלב אלגנטיות, חמימות, סטייל ותחושת קהילה.
"הלובי הוא מרחב גמיש, פתוח וזורם עם חללים המשתנים בהתאם לצורך - פינות ישיבה אינטימיות לצד אזורים מרווחים לאירועים קהילתיים. היה חשוב לתכנן ולעצב את הלובי כך שיהיה פתוח, עביר ומזמין ובו בעת גם מאד חמים, ביתי עם זרימה של אנשים ולכן החומרים שנבחרו - עץ, זכוכית, פלדה וטקסטיל בסקלה מונוכרומטית עם נגיעות צבע אדום - יוצרים תחושה חמימה ומודרנית. שילוב של אמנות, צילומים מעולמות שונים עם ברק ושקיפות מעשירים את האווירה, והתאורה הרכה מעניקה תחושת נינוחות".
כל פרט בלובי נבחר ועוצב כדי להעניק תחושת בית אמיתית כאילו נמצא "בסלון הפרטי" שלו, הספרייה מאפשרת אינטראקציה קהילתית לצד קריאה פרטית, פינות הישיבה המעוצבות מזמינות שיחות נעימות, ובית הקפה בסגנון אירופאי מציע מקום למפגשים עם חברים. השילוב בין אור טבעי, זרימה חופשית ונוחות מרבית יוצר מרחב תוסס, ביתי ומכיל - מקום שמאפשר לכל אחד להרגיש שייך.