וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

לפני פתיחת שנת הלימודים: מתיחת הפנים של בית ברל

בעוד שבועיים יפתחו מוסדות הלימוד את שעריהם. כולם יעשו זאת ברגישות רבה ועם התייחסות מיוחדת כלפי כוחות הבטחון ובני ובנות זוגם. כך גם מכללת בית ברל, המרכז החינוכי הוותיק שבשרון. הצצה למבנה ארכיטקטוני שיתווסף השנה לרווחת הסטודנטים

בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד. משרד עדה כרמי-מלמד,
בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד/משרד עדה כרמי-מלמד

"התבקשנו לתכנן שני מבנים שונים שימצאו בסמיכות זה לזה וביניהם שטח ציבורי משופע וירוק. מבנה אחד מיועד לכיתות לימוד, כלל קמפוסי ואילו השני למדעים ולאמנויות. רצינו ליצור מקום מוגדר, עם זהות משלו ועם מוקד ברור שמייצג את הפעילות הספציפית בכל אחד מהמבנים, ובנוסף את המכנה המשותף שלהם".

את הדברים אומר אדריכל שותף אורי לניר, ממשרד האדריכלים "עדה כרמי- מלמד", על הפרויקט בבית ברל. בֵּית בֶּרְל הוא מרכז חינוכי ורעיוני להשכלה גבוהה על שם ברל כצנלסון השוכן בשרון, כ-1.5 ק"מ צפונית לכפר סבא, ליד שדה ורבורג וקיבוץ ניר אליהו. המכללה נוסדה ב-1949, ועיקרה בלימודי הוראה וחינוך. היא משתרעת על שטח של 140 דונם ובתוכה מבנים בשטח כולל של כ 35,000 מ"ר.

בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד. משרד עדה כרמי-מלמד,
בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד/משרד עדה כרמי-מלמד
בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד. משרד עדה כרמי-מלמד,
בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד/משרד עדה כרמי-מלמד

עם חלוף הזמן, המכללה צמחה והתרחבה בתוך שדה ירוק, ללא תוכנית אב הכוללת את הפונקציות הקיימות והעתידיות. נוצר קמפוס ללא קשר בין מבני הכיתות, הרווחה, הספורט והספרייה ובין השטחים הירוקים הציבוריים ונותר נוף פסטורלי עם שקט שלא נמחק עם הזמן. כך התהווה לאיטו קמפוס טובל בירק שהולך לטייל ללא היררכיה תפקודית, ללא מרכז וללא קצה, עם שקט וצניעות הנוכחים בכל צעד ושעל.

בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד. משרד עדה כרמי-מלמד,
בית ברל - אדריכלות משרד אדריכלים עדה כרמי-מלמד/משרד עדה כרמי-מלמד

מבנה הכיתות ממוקם במתחם הציבורי, בלב הקמפוס, מול הרחבה המרכזית ובסמוך לאודיטוריום ולספריה. המבנה מתוכנן ב-3 קומות בשטח כולל של כ 6,000 מ"ר. בנוסף לכיתות הגנריות, הבניין מכיל מרחבי למידה חדשניים, פונקציות לרווחת הסטודנט ומרכז מזון. מבנה הכיתות תוכנן בגיאומטריה קשתית רחבה, הנמתחת מקצה אחד למשנהו לכל אורך הדופן המערבית של המגרש, ויוצרת מעטפת שקופה ורציפה הממוקדת לעבר השטח הירוק והמשותף שביניהם. מעטפת הזכוכית של הבנין מגלה את תנועת הסטודנטים המתנועעים במסדרונות הקשתיים הנמתחים מאחוריה בכל קומה. תנועה זו קובעת למעשה את התכנית, החתך והחזית ש כל קומות הבנין. הכניסה לבנין הכתות מצויה במרכזו ומהווה צומת בין התנועה המעגלית המתרחשת לאורך החזיתות הדרומית והצפונית. שורת עמודים קונסטרוקטיביים נתונה מאחורי המעטפת השקופה של המבנה יוצרת קצב לאורך המסדרונות הקשתיים, ומשחקי האור והצל יוצרים חלל דינאמי המשתנה משעה לשעה בעקבות הגיאומטריה.

הכניסה לכתות הלימוד נעשית בין פינות הישיבה הממוקמות לאורך המסדרונות, בתוך נישות, המלוות את החלל ומותחות אותו לעבר הקצה המסתתר מאחורי הגיאומטריה הקשתית. מבנה הכתות מהווה רקע לרחבה הציבורית המשופעת, הנמתחת ממנו, ומאפשרת לקפיטריה בקומת הקרקע להיפתח לעברה, ולשרת את הסטודנטים המגיעים מכל עבר.

מימין אדריכל שותף אורי לניר, שותפה מיטל יפה, אדריכלית עדה כרמי-מלמד, אדריכל שותף עופר  ארוסי. רפי דלויה,
מימין אדריכל שותף אורי לניר, שותפה מיטל יפה, אדריכלית עדה כרמי-מלמד, אדריכל שותף עופר ארוסי/רפי דלויה

לאורך הדופן המזרחית של המגרש, תוכנן מבנה מדעים ואומנויות כשהחזית הראשית שלו מהווה דופן בנויה ומקורה המקבילה למסלול התנועה המוטורית והמדרכה השזורה לאורכו ויוצרת קצה למגרש. פתח הכניסה למבנה זה חוצה את צורתו המלבנית, במרכזה, ונמתח עד ירכתי האתר ומסתיים בגינה מופנמת ומוצלת. מבנה זה בשלב ביצוע והקמתו תסתיים ב 2024. כך התהווה מקום מיוחד ומוגדר בין המבנים, עם מוקד ועם זהות משל עצמו. מקום של מתח וחופש, שבו ההתמקדות והפתיחות שלובים זה בזה.

  • עוד באותו נושא:
  • בית ברל

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    2
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully