בית הציפור - שפיגל אדריכלים. אלעד גונן,
צילום: אלעד גונן,

בית הציפור: בית באדריכלות יוצאת דופן

גג המבנה הישן, יוצר מראה משונה ודמוי ציפור במעופה - הדיירים רצו בהתחלה להרוס אותו ולבנות מחדש, אך האדריכל שכנע אותם לשמור על המראה הייחודי. והמראה הסופי? בואו נגיד שעפנו

מערכת וואלה! בית ועיצוב

הפרויקט: בית לששה ברמת גן
תכנון, עיצוב ואדריכלות: אדר' רון שפיגל "שפיגל אדריכלים"

הבית שלפניכם הוא הנכס הראשון שבני הזוג רכשו לעצמם ברמת גן, וביקשו להפוך אותו לבית חמים עבורם ועבור ארבעת ילדיהם (בגילאי 3-14). הבית, שנבנה בסוף שנות החמישים, ניצב על מפלס מוגבה ובולט בחיצוניותו המשובבת לעוברים ברחוב: של שני גגות משופעים שמתחברים בסמוך לדלת הכניסה. הוא ניצב בגאון על מגרש שמתפרש על שטח של חצי דונם, והיה צורך לרענן את מראהו, כמו גם לעצב את חללי הפנים ולרהט אותם, כמעט מאפס. "הם התייעצו איתי בשלב הראשוני ורצו בתחילה להרוס אותו ולבנות תחתיו בית חדש", מסביר האדריכל רון שפיגל. "אבל למזלי הצלחתי להסביר להם איזה 'יהלום' יש להם בידיים, ושלגמרי כדאי לשמור על הצורה הייחודית של חזית הבית".

עוד בוואלה!

לא ייאמן: באמצע השיפוץ הבית נשרף. איך זה נגמר?

לכתבה המלאה
למרבה המזל, בעלי הבית השתכנעו לשמור על המראה הייחודי. גגות משופעים שיוצרים צללית ציפור מעל הכניסה לבית (צילום: אלעד גונן)
ההפתעה האמיתית מחכה בתוך הבית. תחושה בלתי נגמרת של ספייס וגובה (צילום: אלעד גונן)

חיצוני מול פנימי

ואכן שפיגל עיצב את הפרויקט בצורה מרהיבה ומכבדת, תוך הבלטת המוטיבים המסורתיים של הבנייה, ושילוב מדויק בין ישן לחדש. החומריות מקבלת את קדמת הבמה, וממחישה היטב את הסגנון המודרני-תעשייתי שנוצק אל גרסת הבית החדשה. "כנפי" הגג הכחולות, בגלגולן הקודם, הפכו לאחר השיפוץ ליציקת בטון מדויקת, שמתכתבת עם הגדר שבחזית המבנה, והן עם חללי הפנים. אדר' שפיגל מציין שאלה בגדר הפתעה לבאי הבית: "מכיוון שהבית נמצא על מפלס מוגבה מהרחוב, היה לי חשוב להדגיש את הכניסה אל הבית, ועשיתי זאת בעזרת מדרגות במראה מרחף ומנותק, שמודגשות בעזרת תאורה", הוא מסביר. "ההפתעה בעיני היא בחזות הבית שנדמה כקומפקטי וצנוע-ממדים, וחלל פנים שנדמה כקונטרסט, בזכות תקרה גבוהה ומאוד מרשימה. ביחד עם ויטרינה רחבת ידיים שצופה לגינה - המראה הוא אחר ממה שנדמה מבחוץ".

משחקי גלוי, נסתר ומנותק. חלל הסלון והמטבח (צילום: אלעד גונן)
גרם מדרגות מפח מכופף (צילום: אלעד גונן)

ביחד ולחוד

עבודתו של אדר' שפיגל על הפרויקט מגלמת מערכת איזונים בין סגנונות ותקופות ושאר משחקי גלוי, נסתר ומנותק. האחרון שבהם מגולם בחלוקת החלל. שלושה מארבעת חדרי הילדים מוקמו בקומת הכניסה, ביחד עם החללים הציבוריים של הבית, ואילו סוויטת ההורים נהנית מפרטיות במפלס העליון, מנותקת מהשאר. גם חדרו של המתבגר ממוקם בנפרד, ונהנה מפרטיות בקומת המרתף, שהודות להגבהה של הבית והמפתחים הרחבים שבו, נדמית כאילו היא נמצאת בקומת הכניסה.

"הבקשה של בני הזוג למקם את שלושת חדרי הילדים בקומת הכניסה גרמה לשינוי היחס שבין קומת הכניסה לשטח החצר, והכרח לצמצם את זה האחרון", מציין אדר' שפיגל. בהתאם לזאת הוא פתח את החלל הציבורי ככל האפשר, כדי לאחד בין החללים וליצור אשליה חזותית של מרחב אחד, שבו חוץ ופנים מתחברים. בחלק הנמוך יותר של החצר, מצדו האחורי של הבית, ניטעו עצים וצמחיה פראית, ותוכננה משחקיה תחומה עבור הילדים, שמנוצלת על ידם היטב, גם בזכות הפרטיות והקרבה אל הבית.

אשליה חזותית של מרחב אחד עם החוץ (צילום: אלעד גונן)
סלון אלטרנטיבי ופינת אוכל חיצונית בחצר (צילום: אלעד גונן)

חומרים וגוונים שמתכתבים זה עם זה

דלת כניסה ומשקוף עשויים סרגלי עץ אופקיים, מתכתבים עם תריסי החלונות, עם "גריל" אוורור קומת המרתף שעל הרצפה, ועם מעקה הגדר החיצונית. צדה הפנימי של דלת הכניסה צבוע בשחור דרמטי, צבע "חיזוק" שמופיע שוב ושוב בחלל הפנים. מולה, גרם מדרגות ייחודי, עשוי מפח מכופף בגוון חלודה, ולצידו מעקה בדוגמת אלכסונים גיאומטריים, שמזכירה את גג המבנה. לצדן של המדרגות תוכננה ספריית כוורת שנטמעת בקיר ובה שולבו אביזרי דגש ושאר חפצי נוי ואמנות של בני המשפחה.

שני אגפי הבית - הציבורי והפרטי, משני צדי הדלת. מצד ימין, מאחורי הספרייה, אגף חדרי הילדים שזוכה לפרטיות יחסית גם בחלל הציבורי השוקק. ואילו מצד שמאל, האגף הציבורי של הבית, הכולל חדר מגורים, פינת אוכל ומטבח.

דלת כניסה שחורה וספרייה מוטמעת מתחת למדרגות (צילום: אלעד גונן)
גופי תאורה במראה ציפורים מעופפות מעל פינת האוכל (צילום: אלעד גונן)

פינת האוכל השחורה מתכתבת עם דלת הכניסה. מעליה, בגובה מרשים, מיתמרים שלושה גופי תאורה במראה ציפורים עפות, ומרפררים, שוב, אל גג המבנה. ויטרינה רחבת ידיים, קבועה במסגרת אלומיניום דקיקה, כוללת יציאות מגוונות אל החצר. האחת אל סלון אלטרנטיבי ופינת ישיבה חיצונית, ואחרת אל מטבח מאובזר.

חדר המגורים מגלם היטב את הסגנון התעשייתי והחם שביקש אדר' שפיגל לבסס בבית. ספות בגווני אפור וחלודה יוצרות מסגרת ישיבה נינוחה, ומולן קיר טלוויזיה עשוי טלאים-טלאים, במראה של בריקים פוסט-מודרניים. אלה עשויים מעץ ומסתירים באלגנטיות את מערכות הבידור ומערכות המיזוג.

חיפוי עץ אשוח בארונות הנמוכים מוסיף נגיעה חמימה למטבח התעשייתי (צילום: אלעד גונן)
הארונות הגבוהים נמצאים בצדדים ויוצרים מראה מטבח מרווח ומאוורר (צילום: אלעד גונן)
המבנה הארכיטקטוני מפתיע מכל כיוון שמסתכלים בו. מבט מהחצר אל תוך הבית (צילום: אלעד גונן)

מטבח רחב ידיים מתוכנן במבנה קווים מקבילים, כולל ארונות גבוהים עם שטחי אחסון למכביר, משטחי עבודה רחבים ואי שמשמש כמשטח עבודה ואזור לארוחות יומיומיות. מכיוון שמיקומם של הארונות הוא בצדדים, התחושה היא של מטבח רחב ומאוורר, שבו מוטמעים כל אביזרי החשמל ושאר האלמנטים ההכרחיים בצורה אלגנטית. למרות המראה הדרמטי והתעשייתי, תחושת החמימות ניכרת, בזכות חיפוי בעץ אשוח, בהיקף נישת הארונות, וגם בתחתית האי.

פרקט פישבון כהה על הרצפה, מראה חשוף על התקרה. חדר ההורים (צילום: אלעד גונן)
אריחים כהים שממשיכים את תחושת הפרקט אל חדר הרחצה של ההורים (צילום: אלעד גונן)

סוויטת ההורים, הממוקמת בקומה העליונה, כוללת אזור שינה רחב ידיים, שבו הפרדה שקופה ומינימלית אל חדר הרחצה וכן יציאה למרפסת אינטימית שצופה אל הגינה. פרקט כהה מחפה את הרצפה בתבנית "פישבון" ומעניק תחושה יוקרתית וחמימה, וכמו ממשיך אל חדר הרחצה, אך בתצורת אריחים כהים, עם נגיעות חלודה, שמחפים את החלל מרצפה ועד תקרה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully