לשפץ או למכור? כשהבית האהוב כבר לא עונה על הצרכים

משפחות רבות מגיעות לשלב שבו בית החלומות שבנו או קנו פשוט כבר לא מתאים לצרכיהן לאחר שהילדים התבגרו. אפשר למכור ולקנות משהו אחר, אבל לפעמים קשה לוותר. ואז זה קורה

  • עיצוב פנים
  • שיפוץ
מערכת וואלה! בית ועיצוב
את הכסף שתחסכו על תיווך ועורכי דין תוכלו להשקיע בשיפוץ. חלל האירוח במפלס הכניסה (צילום: עודד סמדר)

הפרוייקט: שיפוץ בית למשפחה בשוהם
שטח: 300 מ"ר בנוי על מגרש של 367 מ"ר
תכנון ועיצוב: הלל אדריכלות

מה עושים לקוחות שאוהבים את סביבת המגורים שלהם, אבל הבית לא מתאים עוד לצרכיהם? הילדים התבגרו, הצרכים השתנו, והם מוצאים עצמם מאוכזבים שלא מצליחים למצוא את הבית המושלם. "הלקוחות שכרו את שירותינו והראו לנו כמה בתים שמצאו, אבל שום דבר לא התאים בדיוק", אומרת המעצבת הדס רוט, חצי מהצמד "הלל אדריכלים", ששותפתה היא האדריכלית שירה מוסקל.

עוד בוואלה!

למכירה: ביתה של הכוכבת שמתה בנסיבות טרגיות

לכתבה המלאה
בשיפוץ אפשר להחליף את כל המערכות, כולל אינסטלציה, ולא להרגיש שהתפשרתם. חדר הרחצה המשופץ (צילום: עודד סמדר)

"החלטנו לעצור את מסע חיפושי הבתים והצענו להם להפוך את הבית הקיים לחדש. זה בעיניי הרבה יותר כלכלי ונכון, ודאי אם אתם גרים בבית שאוהבים", היא מסבירה. "כשמוכרים נכס משלמים כסף לחברת תיווך, לעורכי דין. זה הרבה כסף שאפשר להשקיע אותו בשיפוץ".

רוט מציינת שכיום אפשר לעשות שיפוצים רדיקליים ולשדרג את הקיים בלי לחשוב פעמיים. "אפשר לעשות חשמל חכם, לחדש את המערכות, לעבור למזגני VRF, לדאוג לאינסטלציה חדשה. פתרונות שלא מרגישים בהם שהתפשרתם כי הלכתם על שיפוץ".

תכנית השיפוץ התעדכנה בהתאם לצרכים החדשים של המשפחה. כך למשל, חדר הכביסה מוקם מחדש בסוויטת ההורים (צילום: עודד סמדר)

בעלת הבית הסבירה לצמד המעצבות מה היא צריכה, מה לא מתאים יותר, ואלה פתרו לה בעיות מיקום ובעיות עיצוביות כאחד. חדר כביסה לא מנוצל עבר למקום אחר, וחדר עבודה וחדר משפחה נוספו לתכנית. "הבית הפך מותאם לצרכים של היום", אומרת רוט.

חלוקת הבית למפלסים מאפשרת לשמור על קשר עין בין החללים השונים ובין הפנים לחוץ (צילום: עודד סמדר)

הבית נבנה בשיטת מפלסים, באופן שמאפשר קשר עין עם החללים השונים, ומהם אל החוץ. בקומת המרתף יחידת שינה וחדר רחצה עבור הבן וחלל משפחתי עם פינת משחקים לילדים. בקומת הכניסה התרכזו החללים הציבוריים וחללי האירוח: הסלון, פינת האוכל, המטבח ושירותי האורחים. חצי מפלס מעלה נמצא חלל משפחתי פתוח ומזמין, שאפשר לראותו גם מחדר המגורים וכולל גם פינת עבודה. עלייה של עוד חצי מפלס מובילה אל אזור השינה: חדרי הילדים וסוויטת הורים, בה מוקם חדר שירות וכביסה מרווח, עם יציאה למרפסת, כחלק מיחידת ההורים.

לאכול ולראות טלוויזיה? אפשר במטבח, בלי ללכלך את הספה (צילום: עודד סמדר)

האתגרים שעמדו בפני המעצבות בתחילת השיפוץ היו תחושת ניתוק של קומות הבית זו מזו, בין היתר בשל גרם מדרגות שנקבע בתוך קיר וחסם את שדה הראייה. בנוסף, הבית היה חשוך יחסית, והיה צורך לפתוח פתחים שיכניסו יותר אור טבעי. אתגר נוסף עליו הצביעה הלקוחה הוא העובדה שילדיה אוהבים לשבת ולאכול בסלון, תוך צפיה בטלויזיה. לפיכך יצרו השתיים מטבח פתוח, עם טלויזיה נסתרת בין המעברים, ואי ישיבה רחב ונוח, שבו אפשר לשבת, לאכול, לצפות בנחת וללכלך מבלי לחשוש.

הסלון עוצב נטו לאירוח, בלי טלוויזיה ועם פינות ישיבה מקבילות שמזמינות אינטראקציה (צילום: עודד סמדר)

הסלון, לעומת זאת, נשמר מסודר, מעוצב ונקי, וההזדמנות להדיר ממנו את הטלויזיה איפשרה לייצר בו חווית אירוח נטולת דופי, עם פינות ישיבה שניצבות זו מול זו ונותנות דגש על שיחה ואינטראקציה, במקום בהייה. "כשהילדים גדלים קצת מגיע הרגע שבו מתחשק לך 'בית של גדולים', להשקיע בסלון ובריהוט, לרכוש ספה בהירה בלי לדאוג שמישהו יחריב אותה", מחייכת רוט, "אנחנו סיפקנו את כל זה ועוד".

ספה בהירה וריהוט של גדולים, בלי לפחד שהילדים יחריבו הכל. ספה לבנה וספריית מתכת בסלון (צילום: עודד סמדר)

חלל המטבח היה קטן יחסית, עם מזווה כמו של פעם, בחלל מסדרון צר. במסגרת השיפוץ המזווה התבטל לטובת מטבח מודרני בשני קווים, פתוח בחלל הציבורי, תוך שמירה על ניקיון עיצובי דרך הטמעה אינטגרלית של המקרר, לדוגמה, ויצירת אי נוח המתאים לבישול ולישיבה סביבו, שגם בו מוטמעים היטב אביזרי החשמל. אחת הטקטיקות היתה להיעזר במשטח שיש שחור, שבו הוטמעו כיריים חשמליים. דבר שמטשטש את קיומם הויזואלי ושומר על פרקטיות.

"יצרנו המון שטחי אחסון שמסתירים את הבלגן. מוצרי החשמל לא קופצים לעיניים. ובעצם יצרנו חלל חווייתי שמבסס את מעמדו של המטבח כאיזור הכי משפחתי בבית", מסבירה רוט. "היום הכול קורה במטבח, ואין צורך לשים את מי שמבשל בעונש. כך המבשל יכול לדבר עם הסועדים, להיות חלק מהשיח כשמארחים. המטבח הופך לזירת אירוח, כמו בתוכנית בישול".

הפיתרון לקיר הארוך שמשותף לבית השכנים - ספריית ברזל מעוצבת (צילום: עודד סמדר)

הבית כולו עוצב בקווים נקיים, בסגנון מודרני ובגוונים מונוכרומטיים שמשדרים אחידות ונעימות. עם זאת החמימות הביתית ניכרת דרך נגיעות של עץ בחיפוי הרצפה. פרקט עץ תלת שכבתי מעץ אלון טבעי מחפה את כל הבית וגם את המדרגות, ומאיר את הגוונים האפורים והנגיעות בשחור באור טבעי ונעים.

הקיר המשותף של הבית הדו משפחתי לבין השכנים היה ארוך במיוחד, והמעצבות מצאו דרך הרמונית "לשבור" את הבנאליות ולהפוך את הקיר למוקד עיצובי, דרך ספריית ברזל מעוצבת. על רקע קיר מחופה בטיח ערבה שמדמה בטון, חלונות ממוסגרים בברזל, משחק החומרים הטבעיים בקווים מודרניים מכניס עושר ורבדים מעניינים אל תוך החללים השונים.

פינת העבודה מאפשרת לשמור על קשר עם הסלון וגם עם פינת הטלוויזיה הסמוכה לה (צילום: עודד סמדר)

כאמור, הטלויזיה עזבה את חדר המגורים, והסלון הפך מקום אינטימי ושקט יותר, שכיף להשתרע בו, לקרוא ספר. "הסלון מציע פינוק מסוג אחר", אומרת רוט. "ברגע שהטלויזיה בסלון, היא הופכת לעניין המרכזי, אוספת סביבה את האנשים. עכשיו נהיה הרבה יותר כיף לארח. יושבים אחד מול השני וזוכים לפרטיות ולקצת שקט מבורך", היא מסבירה. מכיוון שהבית אופיין בגוונים מונוכרומטיים המשדרים רוגע, יצירות האמנות בולטות במיוחד ומספקות הבלחות צבע קטנות וחיוניות.

חדר מולטי פונקציונלי - פינת הטלוויזיה (צילום: עודד סמדר)

חדר משפחה שנמצא חצי מפלס מעל הסלון הפך לחלל מולטי פונקציונלי. "זה חדר פשוט עם המון אפשרויות אחסון נסתרות שיצרנו בעבודת נגרות מותאמת אישית", מסבירה רוט. בחדר פינת עבודה פונקציונלית וחדר טלויזיה. "זו גם דרך לגרום לאינטראקציה משפחתית. באה הילדה לצפות בטלויזיה, ואפשר לעבוד לידה ולדבר. זהו חלל משפחתי בסופו של דבר, ומטרתו להוציא את הילדים מהחדרים שלהם ולהרחיק אותם מהטלפונים", היא אומרת.

שטחי האחסון בבית מוסתרים מעיני כל, ומציעים מראה נקי ושמור כל הזמן. דלת נסתרת ליד פינת האוכל הופכת למזווה נוסף, דלת שנפתחת בלחצה בחדר שירותי האורחים מציעה שפע של אחסון נוסף, גם בסביבת מבואת הכניסה ארונות נסתרים מרצפה ועד תקרה עבור תיקים, נעליים ושאר חפצים שנוטים להיערם במקומות הלא נכונים.

ריצוף בטון במראה דק מרצף את פינת הישיבה והאכילה החיצונית (צילום: עודד סמדר)
החצר כוללת שני מתחמים אירוח והפכה למעין "גן אירועים" עבור המתבגרים וחבריהם וגם עבור המשפחה (צילום: עודד סמדר)

פנינה נוספת שהפכה נחשקת עבור המשפחה וילדיה המתבגרים היא החצר. מכיוון שהילדים בגרו והפכו לבני נוער שמארחים הרבה, יצרו המעצבות שני מתחמים בחוץ. האחד, סלון אלטרנטיבי ופינת ישיבה נינוחה הכוללת פינת אוכל גדולה ופינת מנגל. השני, הנמצא בפאתי החצר, מציע פינת ישיבה וג'קוזי מפנק. החלל הרחב הופך למעין "גן אירועים", הכולל איזורי ישיבה מפנקים ויוצר עניין מיוחד.

תאורה מחמיאה מזמינה את כולם "לצאת בחוץ" וקורצת מתוך חללי הבית. ריצוף דק עשוי מבטון מחפה את חללי החוץ בצורה יפהפייה ומיוחדת. "מדובר בבטון שהטמיעו בו דוגמה של עץ ומגיע בצורת 'לייסטים' ארוכים כמו של דק אמיתי. הוא אינו דורש תחזוקה מיוחדת ומגיע בשלל גוונים, למרות שכאן בחרנו את הגוון הטבעי שלו וזכינו לדק מרהיב ביופיו", מסכמת רוט.

חדר שינה של אחד הילדים (צילום: עודד סמדר)

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully