פיקוד העורף הגל השקט

הגדרת ישובים להתרעה
      הגדרת צליל התרעה

      כשטקסס פוגשת את טוסקנה: מהבית הזה אי אפשר להוריד את העיניים

      באחד המושבים בצפון הארץ מתגוררת משפחה בת חמש נפשות. על שטח עצום נפרש הבית שלהם שבסגנונו מביא לידי ביטוי את האופי הייחודי של הדיירים. הקלאסיות של חדר ההורים, הניקיון של אגף הבנות, החיבור בין השניים - והחלק החיצוני המהפנט. קבלו הצצה

      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      אי אפשר להסיט את המבט מהיופי הזה. אדריכלות ועיצוב פנים: שרה ונירית פרנקל (צילום: איתי בנית)

      באחד המושבים הוותיקים בצפון הארץ תמצאו בית קסום שלא תצליחו להוריד ממנו את העיניים. הבית נבנה על שטח של כ-600 מ"ר, ולו עוד 120 מ"ר של אזור אירוח חיצוני מחופה פרגולה, שבו גם נמצאת בריכת שחייה. בבית מתגוררים זוג בשנות ה-40 המאוחרות לחייהם יחד עם שלוש בנותיהן, שנמצאות בשנות ה-20 המוקדמות לחייהן. היא אמנית והוא איש נדל"ן.

      האגף העיקרי של הבית נקרא "האגף הציבורי". בו נמצאים הסלון, פינת האוכל, המטבח - שבמרכזו אי שמסוגל להכיל עשרה סועדים, מזווה וחדר שירות וכביסה. גודלו של האגף הציבורי הוא כ-100 מ"ר ולו תקרת עץ משופעת הנישאת לגובה של שישה מטרים. מהמטבח יוצאים לחלל החיצוני, שיושב תחת הפרגולה. אזור זה ממלא פונקציות שונות - פינת ישיבה סלונית, פינת אוכל ל-16 סועדים ומטבח חוץ מאובזר.

      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      "האגף הציבורי" של הבית (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      הסלון המרכזי (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      פינת אוכל עצומה לכל האורחים שיגיעו (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      הצצה אל המטבח שבחלל המרכזי (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      אזור הכביסה והשירות (צילום: איתי בנית)

      המאסטר של בני הזוג גם הוא רחב במיוחד. שטחו כ-130 מ"ר והוא מחולק לשלושה אזורים מרכזיים: אגף השינה שבו גם פינת ישיבה, אזור הארונות וחדר רחצה גדול במיוחד, שבו כל אחד מבני הזוג זוכה למערכת רחצה משלו (ארון כיור, אמבטיה וחדר שירותים סגור לכל אחד מהם בנפרד). במרכז החלל מקלחון גדול משותף.

      אגף ההורים תוכנן בצורת פלוס. עם פתיחתן של הדלתות נגלים מימין חדר השינה ופינת הישיבה, ושניהם צופים לעבר הבריכה שבחוץ, ומשמאל פינת הארונות. במרכז נמצא חדר הרחצה שחולק באופן כמעט סימטרי, ויוצר חללי רחצה נפרדים לו ולה. באגף השינה של בני הזוג נוכחים חומרים טבעיים, כמו חיפוי צבע טיח בגוון אבן לקירות. האמנות שנבחרה לחלל יוצרת תחושה חמימה ובמרכז הונח שטיח מרוקאי עשוי צמר שמקנה תחושה של רוך ומגדיר את החלל.

      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      המאסטר של ההורים עם פינת הישיבה (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      אזור הארונות באגף ההורים (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      חללי רחצה נפרדים לו ולה (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      עיצוב חדר הרחצה באגף ההורים (צילום: איתי בנית)

      חלק נוסף בבית הוא "אגף הבנות" - שבו מתגוררות הבנות. לחלק זה שתי כניסות - פנימית מתוך הבית וחיצונית. אגף זה אופיין בעיצוב שונה לחלוטין, על אף שחומרי המעטפת זהים לאלה שמצויים ביתר הבית. הצבע השולט הוא הלבן, הפתחים בפרופיל בלגי שחור ותקרות העץ המשופעות הובהרו בהברשה, על מנת ישתלבו בנראות הרעננה. הפרקט החום הוחלף לפרקט בהיר. הטקסטיל בחלל מבוסס פשתן בהיר עם נגיעות ירוק, כדי לשבור את המראה הנקי. הבחירה בצבע משתלבת עם הירוק של הגינה שנגלה מבעד לחלונות. גם ריהוט מחומרים טבעיים, כמו שטיח, מחצלת וכיסאות בפינת האוכל, מרכך את הלבן הבוהק.

      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      אגף הבנות. הצבע השולט הוא לבן (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      ריהוט מחומרים טבעיים, כמו שטיח,מחצלת וכיסאות (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      נגיעות ירוק שמשתלבות עם החלק החיצוני ושוברות את הלבן (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      חדרי השינה של הבנות (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      עיצוב נקי וקליל (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      אותה שפה עיצובית גם בחדר הרחצה של אגף הבנות (צילום: איתי בנית)

      ההשראה לעיצוב הבית הייתה "כשטקסס פוגש את דרום קליפורניה, מקסיקו וטוסקנה". הסגנון הוא בעיקר נגזרת של תחומי העניין של בני הזוג. הוא בוקר בנפשו, כורם וחובב טבע מושבע והיא אמנית בחסד. הבית שנוצר עבורם מלא בחומרים טבעיים. כך למשל, רצפת עץ אלון גלי ומבוקע שזורה בחלקי הבית השונים, אבן בורגון טבעית משמשת לחיפוי המעטפת ושלל אלמנטים עשויים עץ, בהם התקרות.

      חללי הבית מאוד גדולים, מרווחים ופתוחים אחד לשני. לכך מתווספת גם תקרה גבוהה מאוד. במצב כזה, אחד האתגרים היה ליצור תחושת אינטימיות וחמימות. על מנת לרכך את ממדי החלל, הוחלט לגוון את תקרת העץ בצבע חום אפרפר שמכניס חמימות לבית. כמו כן, בבית שזורים רהיטים שנצבעו בעבודת יד שנותנים ערך מוסף, אותנטי ומיושן, כמו גם עבודות קדרות של בעלת הבית. אלה הופכים את העיצוב לפרסונלי, עשיר ועתיר רבדים. במקביל, הוחלט לשלב שפע של פריטי טקסטיל בבית. כך למשל, שטיח הונח מתחת לפינת האוכל, על אף שזהו מוטיב שפחות מקובל בעיצוב בישראל.

      אתגר נוסף היה לקשר בין הבית לבין אגף מגורי הבנות, שמאופיינים כאמור בצבעוניות וסגנון שונה. הרעיון היה ליצור שני חללים שאותם קושרת מעטפת זהה. הפתרון היה לייצר מסדרון עם עמודי אבן ותקרת עץ שמאזן ומקשר בין הסגנון הקלאסי של ההורים, לסגנון הצעיר והקליל של הבנות. התוצאה הסופית היא סיפור שלם, שמחולק לכמה פרקים. ישנה הרמוניה בין כלל חללי הבית, על אף השוני ביניהם.

      אדריכלות, תכנון ועיצוב פנים: שרה ונירית פרנקל

      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      המסדרון שמקשר בין אגף ההורים לאגף הבנות (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      טקסס, דרום קליפורניה, מקסיקו או טוסקנה? החצר של בית המשפחה (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      ככה זה נראה מבחוץ (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      מטבח מאובזר בחצר (צילום: איתי בנית)
      עיצוב פנים בית מושב בצפון אדריכלות שרה ונירית פרנקל (יח"צ , איתי בנית)
      פינת ישיבה קסומה בחלק החיצוני (צילום: איתי בנית)