מתחת לשמיים: בית יפני עם נוף לעננים

בסביבה עירונית צפופה, מוקפת בתים, מגרשי חנייה ומבנים משרדיים, הנוף היחידי שיכול לעודד משפחה צעירה עם שני ילדים הם השמיים והעננים הניבטים בעד 29 חלונות עליוניים

מיכל פלג
29/06/2012

האדריכלות העכשווית ביפן אינה מפסיקה להפתיע, ו"מנפיקה" דוגמאות חריגות בנוף בתי המגורים הפרטיים. ההתחדשות העירונית המתרחשת באזורים צפופים ביותר ברחבי יפן מהווה, מסתבר, הזדמנות ליצור עניין אדריכלי חדש, ובהמשך לכך בתים המייצגים תפיסות מבניות שונות בתכלית מכל המוכר והקיים.

עוד בוואלה!

מלא בסיבים תזונתיים וללא כולסטרול: כל מה שלא ידעתם על אגס ישראלי

בשיתוף חברת גליל
המרחב הפנימי מאורגן בצורה שבה החדרים צמודים לדופן המבנה ובמרכז חלל פתוח(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

הבית המכונה Daylight House, שתכנן האדריכל היפני Takeshi Hosaka הוא בהחלט בית כזה - הוא נבנה על מגרש קטן מאוד ששטחו 80 מ"ר בלבד, אך שוכן במיקום אידיאלי בלב העיר, מרוחק חמש דקות הליכה מתחנת הרכבת, ומוקף בנוף עירוני מגוון, ובכלל זה בניין מגורים בן 10 קומות, בית פרטי חד קומתי ומבני משרדים.

חזית הבית קושטה באדניות ירק כדי להכניס חיים לסביבת המגורים הדחוקה(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

בעלי הבית עברו גלגולים רבים בתהליך בנייתו, כולל טיפול רשלני מצד האדריכל אליו פנו בראשונה, אשר הותיר אותם עם מגרש ריק חפור באדמה וסדרה של סכסוכים עם השכנים. למרות הכול, הם התעקשו למצות את המגרש הנתון וליצור בית מנותק מסביבת שכניו, עם פרטיות להם ולשני ילדיהם, אולם סביבתו הצפופה וגודלו המצומצם הותירו אפשרות לבנות בית כמעט ללא סביבה חיצונית פרטית. הפתרון נמצא בשיתוף עם האדריכל הוסקה, כאשר הוחלט לפתוח אותו למרחב היחיד שאינו בנוי בסביבה- אל השמיים. כך נוצר בית שכול כולו הינו ביטוי עיצובי ליופיו של אור טבעי, המעצים את איכויותיו של חלל הפנים ובכך מחפה על חסרונותיו של המגרש.

האדריכל Takeshi Hosaka שהביא את הפתרון היצירתי(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

את הכניסה לבית מסמנת שורה של אדניות, והיא נעשית דרך גרם מדרגות חיצוני וצר העושה דרכו בשיפוע חד למטה, אל המבנה הממוקם שני מטרים מתחת למפלס הרחוב. בשטח המצומצם ביותר שנותר בינו לבין הקיר התומך ומקיף אותו יצרו בעלי הבית גינת נוי קטנה, ובתוכו פנימה, בחלל שגובהו 5.4 מ', יצר האדריכל מרחב אחיד בתצורת מרובע.

גרם מדרגות מוביל את הנכנסים לכניסה השוכנת קומה אחת מתחת לקו הרחוב(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

תכנון הבית מבוסס על גריד היוצר יחידות של 1.5 על 1.6 מ' וחולש על כלל שטחו. על פי גריד זה תוכנן הגג שמטרתו להחדיר פנימה אור טבעי באמצעות29 סקייליטים מרובעים ושווים בגודלם שנבנו בהתאמה לגריד. בתוך הבית נבנתה רשת שתי וערב מותאמת אליו, ועשויה לוחות עץ הממסגרים כל סקייליט בנפרד. בכל מסגרת כזו, שנוצרה כתוצאה מהצטלבות הלוחות, שילב האדריכל לוחות אקריליים מעוקלים היוצרים קשת לבנה שחוזרת על עצמה בכל 29 היחידות. כפועל יוצא מכך, נוצר קירוי יוצא דופן שצורתו מקנה לבית אופי של מבנה ציבורי – דתי משהו, ספק בית כנסת - ספק כנסייה.

בית בתכנון האדריכל היפני  Takeshi Hosaka, אשר הנוף היחיד בו הם השמיים והעננים. Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc, בית ונוי
מבט מלמעלה על הגג שכולל 29 חלונות שזיכו אות הבית בשם Daylight House(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)
מבט מהגלריה על שטח המגורים, שמחולק בצורת גריד מדויק(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

נוכחות הגג מורגשת ובולטת היטב מכל פינה בחלל, ועם הכניסה למבנה בשעות היום הוא מוצף אור המגיע ישירות מהשמיים ומשנה את גווניו בהתאם לשעות היממה. למרות ששמו של הפרויקט מציין את האור ביום, האור בשעות בחשיכה אינו פחות מרשים. בלילה מפזרים לוחות האקריליק את מעט האור שיש, כמו גם את זה שמגיע מהמבנים הגבוהים הסמוכים, והופכים אותו לאור רך, עדין ונעים. בהתאם לכך אף בחירת גונו הבהיר של עץ נעשתה על מנת ליצור החזרי אור מרביים ולהעצים את אפקט ההארה.

גם בשעות החשכה החלונות העליוניים מחדירים דרכם אור רך ונעים המגיע מהמבנים הסמוכים(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

שניים מהסקיילייטים בגג הותיר הוסקה ללא חיפוי לוחות אקריליק, ובמעטפת המבנה העשויה מלוחות מתכתיים שילב ששה חלונות המיועדים לאוורור - חלון בכל תא מחדרי השינה וחלון נוסף בסמוך לאזור המטבח.

מרימים את הראש ורואים את השמיים הכחולים(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

חלוקת החלל משקפת את ההיררכיה המשפחתית בבית. חדרי הילדים וההורים מופרדים באמצעות מחיצות עץ בגובה של כמחצית גובהה של התקרה, כאשר עם זאת נשמר ביניהם קשר עין ישיר. תכנון החדרים של הילדים וההורים כיחידות מגורים שוות בגודלן, קטנות, עצמאיות ושוכנות זה לצד זה, משקף תפיסה של שוויון ואינדיווידואליזם במשפחה.

לדברי האדריכל, כל אחד מההורים מנהל סדר יום שונה בתכלית: האב חוזר מהעבודה בשעות הלילה, ואילו האם מתעוררת מוקדם כדי להביא את הילדים לבית הספר, לכן בעבורם נוצרו תאי שינה נפרדים. במצב סגור נטמעות דלתות החדרים בקו הכללי של האגף ונראות כארון קיר סגור, וגודלם הקטנטן ומותיר חלל גדול ככל הניתן לשטחי המטבח והסלון, כאשר בכך הוא גם מטשטש את מידתו המצומצמת של המרחב.

בני הזוג אמנם ישנים בנפרד אך הילדים מעבירים את השינה ביחד(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

מאחורי אגף חדרי הילדים ישנו מפלס נוסף אליו ניתן להגיע מגרמי מדרגות הממוקמים בכל אחד מהחדרים, כמו גם מגרם מדרגות נוסף, הממוקם בפינת הבית. מפלס זה משמש כקומת גלריה רב שימושית- הן כמקום משחק ויצירה לילדים, והן כמקום אירוח או עבודה בעתיד.

מבט על החלל המרכזי: מצד ימין המטבח עם אי מרכזי ומסביב החדרים הפרטיים(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)
גם חדר הרחצה נעשה בסגנון נקי שבו כל הבית מאופיין(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

המטבח מתוכנן לצד אי מרכזי שמהווה משטח עבודה בו ממוקמים כיור, תנור, כיריים חשמליות ומקרר המוסתר בתוך מחיצת עץ. חדר הרחצה מעוצב בהתאם לסגנון הבית המינימליסטי על טהרת הצבע הלבן וכולל שני כיורים המותקנים זה לצד זה ואמבט מאחורי דלת זכוכית.

מבט על הגלריה שבה הילדים יכולים לשחק בשעות הפנאי(צילום: בית ונוי, Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

הבית ככלל נקי, נטול קישוטים, תמונות או חפצים, פרט לגופי תאורה קטנים הפזורים בחלל, ושני עצים ששולבו ברצפה. בתוך כך נוצרת בו שפת חלל מינימליסטית המגלמת את הרוגע והשלווה שמאפיינים את האדריכלות היפנית, כשהיא מאירה אותה באור חדש תרתי משמע.

(צילום: Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc)

לפורטל העיצוב מבית מגזין בית ונוי

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully