בית ליד הים: בית אדריכלית באשדוד

לאחר שנשבתה בקסמם המיוחד של נוף הים והשמורה באשדוד בעת שתיכננה את ביתם של לקוחותיה, החליטה אדריכלית לבנות גם את ביתה שלה על חוף ימה של עיר הנמל

בית ונוי
קודם היה פה מבנה ישן ומוזנח. הבית מול חוף ימה של אשדוד (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
החזית האחורית הפונה לים ולשמורה: שקופה בעיקרה, עם שילוב מדוד מאד של סרגלי עץ במיקומים אסטרטגיים, אשר אף מוסיפים עניין ויזואלי (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

לבניית ביתה שלה, במיקום מנצח הפונה אל נוף שמורת טבע באשדוד ואל מצודה צלבנית עתיקה, הגיעה האדריכלית נאוה יעבץ כשתכננה במקום בית ללקוחות. "מדובר במיקום שעד לפני מספר שנים כלל לא נחשב אטרקטיבי למרות היותו שוכן מול הים, ורק מספר בתים ישנים אכלסו אותו" היא מספרת. אך הפרויקט שתכננה שינה את אקלים התייחסותה: כמו "אסימון שנפל" היא עמדה על הפוטנציאל הגלום בו, ובהמשך לכך רכשה את אחד המבנים הישנים שניצב במקום ריק ומוזנח, מתוך כוונה להפיח בו חיים חדשים ולייצר מציאות חדשה וראויה ולא להתמזג בזו הקיימת, לדבריה.

הבית, חצי מבית דו משפחתי שאת כולו תכננה יעבץ, נבנה על מגרש המשתרע על כ-380 מ"ר, והעמדתו עליו נעשתה תוך ניצול מקסימאלי של השטח, כמו גם באורח שנועד למצות עד תום את בונוס מיקומו בקו ראשון לים עם חשיפה לנוף השמורה. בתוך כך, חזיתו האחורית הפונה אליו הינה שקופה כמעט לחלוטין, עם שילוב מדוד של קוביות עץ שנועדו להעניק סוג של חסימת מבט באזור אסטרטגי ואגב כך אף תורמות עניין ויזואלי. החזית הקדמית נחשפת כגוש נקי קווים מחופה באבן ביר זית, אשר על פני שטחו משתלבים במקצב מסודר מעין שערים בתצורת האות ח'. השערים העשויים אלומיניום עוטפים מערכים סימטריים של פתחים רבועים, ושילובם הבולט מפני שטחו של המבנה מייצר משחקי עומק ונפח, אשר בשעות החשיכה מודגשים במיוחד הודות לתאורה שהותקנה בו. גגו של הבית תוכנן כגג מרחף-מנותק מחופה טיח אפור החובר לגונה של האבן, ובהיותו חורג מקו המעטפת הוא מעניק הצללה לקומה העליונה.

טוב לדעת (מקודם)

פתרון מדוייק לכאבי רגליים וגב בחצי שעה - ובמחיר מדהים

לכתבה המלאה
המבואה החיצונית: קירות אבן ביר זית וריצוף עץ (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
מראה מעומק חלל המגורים אל גרם המדרגות ואל גשר הגלריה שלאורכו סדורים חדרי הקומה העליונה (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
חלל הקומה הציבורית: מרחב פתוח המכיל את הפונקציות המשותפות, וחושף את הנוף המשתרע מאחוריו מבעד ויטרינות שקופות המייצרות את חזיתו האחורית של הבית. פרט ארכיטקטוני המוסיף עניין ואף מאפשר יצירת קשר עין בין שתי הקומות: חלק ממרפסת קונזולית של יחידת ההורים (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

שביל מעבר ומספר מדרגות רחבות מובילים אל מבואה חיצונית נעימה שכמוהם מרוצפת עץ, והכניסה לתוך הבית פנימה חושפת חלל גבוה ומרשים עם נוף ים שנשקף נכחה דרך קירות המסך, וגלריה עליונה המשקיפה ממעל. קומת הכניסה היא הקומה הציבורית שבנוסף לפונקציות המשותפות כוללת גם שני חדרים המיועדים לאירוח, ובקומה העליונה, שכל חדריה פונים אל הים, ממוקמים חדרה של הבת, חדר עבודה אליו מובילה מבואה קטנה, ויחידת הורים בקצה הגלריה.

אלמנט לא שגרתי התופס את העין במרחב הגבוה הוא מעין קובייה שקופה התלויה-מרחפת ברום החלל, כשהיא מייצרת עניין וסקרנות. יעבץ: "הקובייה היא, למעשה, חלק ממרפסת קונזולית של יחידת ההורים (קונזולי - מרחף באוויר ללא מסילה בקרקע ומיועד למקומות שבהן הקרקע אינה מפולסת או אינה סלולה), אשר מעבר להיותה פרט ארכיטקטוני המעשיר את החלל בעניין שונה היא מאפשרת לשמור על קשרי עין ישירים עם קומת הכניסה גם ממיקום זה". קירות המסך שמייצרים את החזית האחורית נתונים במסגרות אלומיניום, כל מפגשי הקירות תוכננו עם מרווחי ניתוק המשווים לחלל ממד אוורירי ומונעים תחושת מסה כבדה, ואלמנט ירוק ששולב בתכנון מגלמת מערכת עם ונטה להוצאת אוויר חם, אשר נתמכת ע"י חיישנים.

חדרה של הבת, אשר כמו כל חדרי הקומה העליונה פונה אל נוף הים: מרווח ומעוצב בגווני לבן ותכלת (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
כמו כל חדרי הקומה העליונה פונה אל נוף הים. חדרה של הבת מעוד זווית (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

שפת החלל, שמכל פינה בו מגיח נוף הים, נשענת על משחק בין מרקמי מט ומבריק, על שקיפות והשתקפויות מעניינות, ועל צבעוניות של גווני שחור ולבן בה משתלבות נגיעות צבע מדודות, ובעיקר גווני אדום עזים. התאורה הכללית מתקבלת מגופים שקועים לצד תוספות דקורטיביות ששולבו במיקומים ממוקדים, ולריצוף משמשים אריחי אבן מוקה קרם גדולים בגון בז'-אפרפר, אשר לצד קירות לבנים מייצרים מסגרת נקייה להכלת פריטי ריהוט ועיצוב שנבחרו בקפידה, וביניהם כאלה המוכרים כאייקונים חוצי אופנות וזמנים. בהמשך לכך, למרות הצמצום החומרי שנקט התכנון, החלל הציבורי הוא חלל עשיר למראה, שזור בניחוח אלגנטי ובתכנים אישיים, דוגמת וילונות נוסכי רכות שהותקנו בפתחים, יצירות אמנות המעטרות את הקירות ותורמות אף הן מגע של צבע, או נוכחותם של שני שנדליירים שנתלו בפינת האוכל, ואשר על בחירתם מספרת יעבץ כי היא נעוצה בזיכרון ילדות רחוק שלה.

חזיתות זכוכית שחורה, משטחי עץ ונירוסטה, טפט בדיגום פסים בגווני שחור ומטאלי, ויחידת אי המשמשת גם כדלפק אכילה ומלווה מעל באלמנט מגבס שמצניע בתוכו תאורה שקועה. חלון עגול המדמה חלון של ספינה נפרץ בקיר המחופה טפט כאזכור רעיוני לקרבתו של הבית לים. המטבח (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
פתיחות ושימוש רב בזכוכית המשווה אווריריות. גשר הגלריה שלאורכו סדורים חדרי הקומה העליונה (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

בהמשך לפינת האוכל ובנגישות נוחה אליה ממוקם המטבח שעיצובו הנשלט על ידי גוון שחור מקנה לו חזות מהודרת. במרכז שטחו ניצבת יחידת אי שבתקרה מעליה תוכנן אלמנט עשוי גבס להצנעת תאורה, וחזיתות זכוכית שחורה שהותקנו בארונות מהוות כר פתוח להשתקפויות מרהיבות, לעתים עד כדי תעתוע. משטחי האי והעבודה משלבים נירוסטה ועץ, ואת העיצוב משלים טפט עם דיגום פסים בגווני שחור ומטאלי כסוף המחפה את הקיר מעל משטח העבודה. סוג של קריצה מפתיעה במראה האלגנטי מהווה חלון עגול שנפרץ בקיר זה "אזכור לפתחי ספינות ולקרבת הים, החובר לתחושה שגם הבית כמו 'משייט' לעברו" אומרת יעבץ.

ריצוף וחיפוי באבן בית זית בעיבוד מותאם לחלל הפנים ואמבט פרי סטנדינג . יחידת ההורים וחדר הרחצה הנכלל בשטחה (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)
יחידת כיור מסוגננת וחלון עגול כהדהוד רעיוני ופיזי לזה שנפרץ במטבח. חדר הרחצה מזווית נוספת (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

גרם המדרגות המוביל לקומה העליונה תוכנן בצמוד לקיר כגרם מרחף עשוי בטון ותחום במעקה שקוף, והקיר המלווה אותו חופה בלוחות גבס שנצבעו בטיח מיוחד המקנה להם מראה תואם של בטון. חדרי הקומה הסדורים לאורכה של הגלריה רוצפו בפרקט עץ אירוקו המעניק חמימות נעימה, ועיצובם המוקפד עד אחרון הפרטים בוצע תוך שילוב עבודות נגרות שתכננה יעבץ בהתאמה לצרכים ותוך ניצול מקסימאלי של שטחם. באותה רוח עוצבו גם חדרי הרחצה המסוגננים תוך שימוש באבן ביר זית בעיבוד מותאם לחלל פנים, ובזה של יחידת ההורים נפרץ פתח עגול זהה לזה שנפרץ במטבח, כעין הדהוד רעיוני.

ביציאה מחלל המגורים תוכננו דק עץ ובריכת נוי חיננית, וכאשר ממול משתרע נופם השלו של השמורה ושל הים כסוג של אינסוף, לא קשה להבין מה שבה את לבה של יעבץ כשהגיעה למקום.

גרם מדרגות מרחף תחום במעקה שקוף צמוד לקיר מחופה לוחות גבס שנצבעו בטיח המקנה להם מראה של בטון (צילום: בית ונוי, עוזי פורת)

(צילום: עוזי פורת)

לפורטל עיצוב פנים ואדריכלות "בית ונוי"

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    לוגו - פיקוד העורףפיקוד העורף

    התרעות פיקוד העורף

      walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully