פיקוד העורף הגל השקט

הגדרת ישובים להתרעה
      הגדרת צליל התרעה

      בנייה ירוקה: בית במרכז חוסך באנרגיה "מלוכלכת"

      שאיפתה של משפחה לבית בית מודרני, נקי קווים, מואר ובעיקר בעל אוריינטציה ירוקה התגשמה בבית המצטיין לא רק ביעילות אנרגטית, אלא גם בעיצוב המבוקש

      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      הצללה יעילה, בידוד או שימוש בחומרים ממוחזרים נטלו חלק משמעותי במישור התכנוני

      "בראשית תהליך התכנון הגדרנו לאדריכל את מבוקשנו ואת הדברים החשובים לנו: בית מודרני, נקי קווים, מואר ובעל אוריינטציה ירוקה ברורה", אומר בעל הבית השוכן באחת מערי המרכז, אותו תכנן האדריכל אהרון טיטינגר. הדרישה לאוריינטציה ירוקה הולידה דיאלוג פורה והצטלבה היטב עם תפיסתו של טיטינגר, אשר כצו השעה "צלל" לאחרונה לנבכי הבנייה הירוקה, ועקרונותיה, ובמיוחד השגת יעילות אנרגטית. כל אלו שיחקו תפקיד מרכזי בטוויית הרעיון הארכיטקטוני.

      "אחד הנושאים המרכזיים בבניה ירוקה הוא צמצום השימוש באנרגיה "מלוכלכת", ולפיכך נושאים כמו הצללה יעילה, בידוד או שימוש בחומרים ממוחזרים נטלו חלק משמעותי במישור התכנוני, כאשר המטרה הייתה לשלב אותם באורח מיטבי עם הרובד האסתטי כמובן", הוא מסביר.

      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      המרחב הציבורי כחלל אוורירי המרכז בשטחו המרווח את הפונקציות הציבוריות תוך הענקת ספייס לכל אחת מהן, וממנו יש יציאה לגינה האחורית
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      ריצוף באריחי גרניט פורצלן אפורים, קירות בהירים וסקאלת צבעים המשלבת גווני אפור, לבן ושחור ועץ אלון

      הבית, ביתה של משפחה עם ארבעה ילדים, נבנה על מגרש ששטחו כ-500 מ"ר, והשיקולים הירוקים שהנחו את טיטינגר באים לידי ביטוי כבר במעטפת המבנה, שתוכנן כקובייה נקיית קווים עם גריעות. כך, למשל, בחזית הדרומית שולב קרניז עליון שתפקידו להצל על פתחי הקומה העליונה ולחסום את קרני השמש בעונת הקיץ, ואילו בעונת החורף, כשזוויתה נמוכה, לאפשר להן "לעבור" תחתיו על מנת שיוכלו לחדור פנימה ולהחדיר את חומן. דגש מיוחד ניתן גם להרכבה של המעטפת, כך שיבטיח בידוד מיטבי - שלוש שכבות המקנות לה עובי גדול מהמקובל וכוללות שכבת בידוד רונדופן (לוח בידוד העשוי קלקר ונעשה בתהליך "שיחול", כלומר באמצעות חימום והזרקה בלחץ, מה שמקנה לו כושר בידוד גבוה יותר).

      בחלל הפנים הנחו השיקולים הירוקים את בחירתם ואת אופן תכנונם של מערכות ואלמנטים ושונים. לצורכי חימום, לדוגמה, נבחרה מערכת תת רצפתית הפועלת באמצעות משאבות חום ונחשבת למערכת חסכונית במיוחד שאף מונעת פליטת חומרים מזהמים, ומערכת המיזוג ששולבה הינה מסוג VRF המבוססת על טכנולוגיית אינוורטר המשמרת טמפרטורה קבועה ומביאה בכך לחסכון באנרגיה, ואף רמת הרעש שהיא מייצרת היא הנמוכה ביותר בתחום המזגנים.

      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      חלל גבוה באזור פינת האוכל הממוקם בסמיכות נוחה למטבח: תחום בפתח אנכי החושף את מראה החוץ גם מכיוון זה, וממד גובהו מודגש באמצעות גופי תאורה בעיצוב כדורי המשתלשלים מרום תקרת הבית. בשם הרעיון הירוק: חלקו העליון של הפתח הקבוע תוכנן כך שהוא ניתן לפתיחה לצרכי אוורור ושחרר אוויר חם
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      החלל הגבוה מאפשר קיום מבטים ישירים עם הקומה העליונה: מעקה שקוף שהותקן במעבר החדרים מבטיח מבט פתוח ללא כל חסימה, ופס אור שמייצרת תאורה שקועה מושך אותו כלפי מעלה. עבודות זכוכית: 'דייב עיצובים'
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      מבט מכיוון המטבח אל עבר החלל ואל מרחב הגינה הנחשף מבעד לויטרינות. עבודות אלומיניום: 'אלרון תעשיות אלומיניום'. משטחי מטבח: 'אופוס'

      חלקו העליון של פתח אנכי הנמשך לכל גובהו של הבית תוכנן כך שהוא ניתן לפתיחה לצרכי אוורור ושחרור אוויר חם, וכל התאורה ששולבה בבית היא תאורה חסכונית המורכבת מגופי לד ו-5T (חסכוניים עם אורך חיים משמעותי ורמה נמוכה של קרינה אלקטרו-מגנטית). השיקולים הירוקים לא פסחו גם על גינת הבית, ועל מנת לחסוך במי השקיה תוכננה בה רחבת דק גדולה שרוצפה בדק עשוי מחומרים ממוחזרים כפסולת של רהיטים, קליפות אורז ושאריות פסולת שונות.

      במבט מן הרחוב מייצרת תצורת ה-ח' של החזית הקדמית סוג של שער, מעין חיץ בין פנים וחוץ המדגיש את המעבר בין המרחב הציבורי למתחם הפרטי, וחיפויה משלב אבן אפורה מסוג "שייגריי", טיח בהיר, סרגלי עץ סידאר אופקיים ורלסים מברזל בחניה ובמרפסת. בתוך החלל פנימה נחשף מרחב נקי, אוורירי ומואר, שניקיונו ושפתו האסתטית נשענים על מוטיב של ניתוקים, הצנעה וצמצום - כל מפגשי התקרות והקירות משמרים מרווחי ניתוק משמעותיים ביניהם, וכך גם הפנלים שתוכננו עם פרופילי ניתוק; כל האלמנטים שניתנים להצנעה אכן הוצנעו, דוגמת ארגזי תריסים; והצמצום מוצא את ביטויו במארג החומר והצבע שמלווה את כלל חללי הבית תוך יצירת מקצב קוהרנטי: ריצוף באריחי גרניט פורצלן אפורים, קירות בהירים, ממד של שקיפות שמתקבל משימוש רב יחסית בזכוכית (ויטרינות גדולות, מעקות), וסקאלת צבעים המשלבת גווני אפור, לבן, שחור ושילובי עץ אלון.

      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      גרם המדרגות האוורירי שמשלב מדרכי עץ אלון, וחללי מעבר בקומה העליונה
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      תאורה כאלמנט עיצובי שמתווה את צירי זרימתו של החלל, משמש להגדרת אזורים, מרכך תחושת מסה ומייצר עניין ויזואלי
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      כל גופי התאורה ששולבו בבית הינם גופים חסכוניים- נורות לד ו-T5

      קומת הכניסה משתרעת כחלל פתוח הנחלק לאזורים מוגדרים, כאשר אזור פינת האוכל, הממוקם בין המטבח ופינת טלוויזיה, מאופיין בגובה כפול, ובתוך כך חושף את מעבר החדרים שבקומה העליונה ומקיים קשרי עין ישירים עמה. קומת הכניסה מרכזת בשטחה את הפונקציות המשותפות שמוקמו בה ברווחה המבטיחה זרימה נוחה ואף מקנה לכל אחת מהן "ספייס" ראוי - אזור ישיבה סלוני, אזור הסבה, אזור פינת אוכל ומטבח, ובקומה העליונה ממוקמים החללים הפרטיים - 3 חדרי ילדים שתוכננו כסוויטות נוחות ויחידת הורים מפנקת. קומת המרתף, עם חצר אנגלית המחדירה אליה אור יום, כוללת בשטחה את חדרה של הבת הבוגרת, ממ"ד, וכן פונקציות פנאי כחדרי קולנוע וכושר, ובמחשבה על צרכים עתידיים תוכננה בבת גם מעלית.

      מוטיב מוביל בשפת התכנון מהווה התאורה, הנתפסת על ידי טיטינגר כאלמנט עיצובי שאף משמש להגדרת אזורים "אופן שילוב התאורה מתווה, למעשה, את זרימת החלל, משרטט אותו, ומושך את העין כלפי מעלה", לדבריו. ואכן, כל מרווחי הניתוק שתוכננו במפגשי הקירות והתקרות מנוצלים להצנעת תאורה, כאשר פסי האור הבוקעים מהם מגדירים באורח מדויק אזורים בחלל, ואף מייצרים עניין ויזואלי ותחושה של ריכוך מסה. תאורת לד "הושתלה" גם בחלקן התחתון של מדרגות העץ המרחפות שמובילות לקומה העליונה ולקומת המרתף, ולצד המעקות השקופים התוחמים אותן המראה שנוצר הוא אוורירי ורך.

      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      יחידת ההורים: ריצוף בפרקט הנוסך חמימות, משחקי תאורה רכים שמייצרת תקרה מרחפת, ופריטי ריהוט עשויים עץ אלון בעבודת נגרות. כל האלמנטים השונים עוצבו על ידי טיטינגר בהתאמה מדויקת למיקומי התקנתם, כגון בתוך גומחות שתוכננו ייעודית עבורם
      בית בנייה ירוקה בתכנון האדריכל אהרון טיטינגר (יח"צ , שי אפשטיין)
      חדר הרחצה ביחידת ההורים: גופי תאורה דקורטיביים המפיצים את אורם כעין נקודות עדינות משתקפים בזכוכית שחורה התוחמת את המקלחון ומייצרים ממד דרמטי משהו

      שפת העיצוב נקייה, נצמדת למערך החומר והצבע המצומצם שבחר טיטינגר, שאף תכנן את כל עבודות הנגרות בבית, והיא מזמנת התנהלות נוחה, פונקציונאלית ונעימה. המטבח רחב הידיים, המשלב חזיתות בגימור צבע בתנור ומשטחי סטרון, נפרש בתצורת האות ח' נוחה לעבודה, ובמרכזו ניצבת יחידת אי המשמשת לאחסון וכדלפק אכילה יומיומי.

      בסמיכות המבטיחה נגישות טובה אליו וממנו ממוקמת פינת האוכל כאזור מזמין הפונה אל חלון אנכי שמחדיר אליה את נוף החוץ, וגופי תאורה בעיצוב כדורי המשתלשלים מעל השולחן העשוי עץ אלון מסיבי מדגישים את ממד הגובה הכפול. באזור ההסבה "ממסגרות" שתי גומחות ספרייה קמין מודרני המוטמע בתוך הקיר, וויטרינות גדולות התוחמות את כלל המרחב מזמינות לצאת ולהתרווח ברחבת הדק שבחוץ. הדק מקיף בריכת גלישה מלבנית, ועמדת ברבקיו בנויה שתוכננה בקצה שטחו משלימה חוויית מגורים המשלבת חלל פנים מזמין, מרחב חוץ מפנק ומטופח, וכפי שביקשו הדיירים גם עקרונות ירוקים ומתחשבים.

      צילום: שי אפשטיין
      ייעוץ ותכנון תאורה: בני טבת; פיקוח בנייה: אבנר חרירי
      (מתוך כתבת "אסתטיקה מקיימת". מגזין 121, נוב'-דצמ' 11')

      לפורטל בית ונוי לעיצוב פנים ואדריכלות