חלום ניו יורק: השדרה ה-5 בלב תל אביב

הנוף: מבניה האקלקטיים של תל אביב בראשית ימיה. המטרה: בית מעוצב לגדול בו. התוצאה: לופט בעיצוב מינימליסטי, אך מרהיב. חלום התפוח בגדול בלב תל אביב

נעמה ריבה
10/01/2012
חלל הדירה המוצף באור טבעי(צילום: בנין ודיור)

בלב אחד האזורים יפים בתל אביב, בסמוך לבית הפגודה, ניצב בניין שיכון קופסתי וסטנדרטי משנות ה-50. אנחנו מבקרים היום בקומה השלישית. כשאמיר נבון, האדריכל ובעליה של הדירה, הגיע אליה לראשונה, ניצב מולו חלל חשוך וסגור שאינו מנצל את הפוטנציאל הגלום בו. הדירה בת ה-120 מטרים מרובעים והיא הדירה היחידה בקומה, מה שהופך אותה לחלל בעל ארבעה כיווני אוויר המוצף באור טבעי. המהלך התכנוני הראשון שנעשה היה הריסת כלל הקירות הפנימיים וקבלת נייר שרטוט חלק לעיצוב מחדש.

קונספט

כיום הדירה מתוכננת כמקום המתאים לזוג צעיר ובהמשך למשפחה "זו דירה שאפשר לגדול לתוכה", מספר אמיר. הדירה בת 4 חדרים ואת קירות הגבס והבלוקים הסטנדרטיים מחליפות מחיצות זכוכית ויחידות אחסון בעלות שימוש כפול. עיצוב הדירה הוא שענטז של כמה סגנונות המשתלבים יחד למראה יוצא דופן. חלק מהאלמנטים האדריכליים הם בעלי אופי תעשייתי, הארונות עוצבו ברוח ציוריו של פיט מונדריאן והקווים האורכיים מזכירים את עיצוב הפנים היפני.

עוד בוואלה!

גם הקורונה השפיעה: הבחירות הישראליות בתחרות מוצר השנה

בשיתוף מוצר השנה ישראל
נגיעות של צהוב. אזור הכניסה(צילום: בנין ודיור)

כניסה

מבואת הכניסה היא המרכז הגיאומטרי של הדירה, השימוש בדלתות נסתרות וקירות זכוכית מייצר אשליה של חלל אחד בעל מראה של לופט אורבאני, לרגע נדמה שמעבר לחלון נראה את גורדי השחקים במנהטן. כשמסתכלים ימינה ושמאלה החלל נפתח ומתגלה קיר לבני סיליקט, המולבש על קיר בטון החשוף למחצה ועליו מונח שעון גדול, יחד עם ארון חשמל צבוע לצהוב כל אלה מגדירים את הכניסה.

נגיעות של צהוב

בכל הפרויקטים של אמיר, הוא נוהג להשתמש בצבע נוסף שנותן גיוון ועניין בחלל, בני הזוג אספו בשנים האחרונות בזמן תהליך התכנון, פרטים רבים הצבועים בצהוב ככריות, ספרים, תמרוקים, קערות וחפצים נוספים, המטרה היא לתת זריקה של צבע ורעננות לתוך הבית.

החלל הציבורי(צילום: בנין ודיור)

האזור הציבורי

מי שהיה ילד בשנות ה-80 זוכר שבבתים רבים היו שלוש מדרגות היורדות לסלון. אמיר, האדריכל, זכר זאת היטב, "החוויה הזו היא התרגום שלי למושג 'בית'- הפעם רציתי לייצר פעולה הפוכה" לכן החלל הציבורי של הבית נמצא במפלס הכניסה. הרצפה עשויה מקורות עץ אלון גס מושחר ונתחמת על ידי מדף מאורך המקיף את חלונות המרפסת והחדר הסמוך שמוגבהים על ידי קונסטרוקציית פלדה שעליה שכבת בטון מוחלקת בגוון אפור.


סלון

קיר המרפסת נהרס ונותרו העמודים בלבד כך שנוצר חלל פתוח ומואר הפונה למבנה אקלקטי מרובה סגנונות בנייה שעתיד להפוך למלון דירות יוקרתי ברחוב מלצ'ט. בחלל האירוח מדף ספרים החודר לחדר העבודה ומחיצה המחולקת בצורה א- סימטרית למגרות ולנישות אחסון ובחלקה מקום לטלוויזיה, אלה מעניקים פרופורציות נעימות למרחב, תוחמים אותו אך לא סוגרות עליו. הריהוט בסלון בצבעים ניטראליים וטבעיים, הספות אפורות והכיסאות עשויים עץ אלון טבעי.

פרופורציות נעימות למרחב(צילום: בנין ודיור)

המטבח

מעוצב בצורה פשוטה ונקייה, אזור אחד "יושב" על קיר עץ אפור בעל שימוש כפול והוא חלק ממחיצה המפרידה בין החלק הציבורי של הבית לחדר השינה ומוסתרים בתוכו כלים חשמליים כמיקרוגל ומיכל מים. החלק השני המוגדר על יד מנורות תעשייתיות התלויות על חוטי חשמל אדומים המחוברים לקורה זהו אזור העבודה והמשכו שולחן האוכל שמרחף על רצועת נירוסטה דקיקה ויוקרתית שמסייעת בשבירת המסה הלבנה. כסאות הבר עשויים עץ אלון מלא וייחודם בכך שאין בהם ולו בורג אחד.

פשוט ונקי. המטבח.(צילום: בנין ודיור)
שקט מסביב. עוד מבט אל המטבח(צילום: בנין ודיור)

חדר העבודה

בסמוך לאזור הציבורי מופרד על ידי קיר זכוכית חדר נוסף שמשמש כיום כחדר עבודה והוא זוכה לנוף הרחוב הרומנטי. המרפסת מהווה שליש ממנו ומעניקה לדיירים תחושה משולבת של פנים וחוץ. בחדר- מדרגות הבנויות עץ אלון טבעי מהן ניתן להגיע לעלית גג קטנה המשקיפה לרחוב, כיסא המתכת הייחודי הניצב במקום אינו מיועד לישיבה והוא למעשה מתלה למעילים ובגדים והוא עוצב על ידי מסגר אומן בהזמנה מיוחדת.

תאורה טבעת ונוף אל הרחוב. חדר העבודה(צילום: בנין ודיור)
מדרגות עץ אלון טבעי מובילות לעלית גג קטנה המשקיפה לרחוב(צילום: בנין ודיור)

חדר השינה

עזבנו אזור אחד של הבית והגענו למקום פרטי יותר, את הדלתות פספסנו בדרך מכיוון שהן מוסתרות בתוך מחיצות וקירות. גם חדר השינה מוקף קירות זכוכית והוא פונה לחצר פנימית ירוקה והפרטיות בו מתאפשרת באמצעות וילונות. האלמנט המפתיע בחלל הוא הטלוויזיה התלויה על עמוד נירוסטה בצורה שלא נראה כמותו בכל מקום אחר.

מוקף קירות זכוכית והוא פונה לחצר פנימית ירוקה(צילום: בנין ודיור)

חדרי השירותים

מדרגות הבטון זהות לאלה שבסלון ומהן עולים לשירותים, שם מחכות לנו הפתעות מרובות. צינורות הנירוסטה שמככבים בחלל עם כלי הסניטריה, המאחזים ועמודי הכיורים שמורכבים מחומר זה מענקים יחד מראה של חורש מתכתי. העמוד הרחב יותר הוא לא אחר מצינור הביוב בבית, שבדרך כלל מקפידים להסתירו בתוך קירות הבית הפך כאן לאחד האלמנטים הבולטים בחלל.

לופט בתל אביב בעיצוב האדריכל אמיר נבון, ינואר 2012(צילום: בנין ודיור)
חורש מתכתי. חדר השירותים(צילום: בנין ודיור)

פרטים במקלחת

ההקפדה על הפרטים ואוסף הסגנונות בבית באים לידי ביטוי בצורת ארון אחסון גיאומטרי ומעוצב להפליא, מראה בעלת גב עץ אלון טבעי שנראת כחפץ מוזיאוני וקווים מאורכים באמבטיה ובכיורים שיוצרים יחד מראה של מקלחת מלכותית.

מראה בעלת גב עץ אלון טבעי במקלחת(צילום: בנין ודיור)
חלום ניו יורקי בלב תל אביב(צילום: בנין ודיור)

הרצון להישאר בעיר הגדולה ובמקביל לגור במקום יוצא דופן גרם לעיצוב ייחודי ומפתיע כל כך. המעטפת והקירות הלבנים השקופים בדירה יחד עם משחקים מרתקים של חומרים ומפלסים ברצפה, ייצר לוח משחק דינאמי המאפשר להציב בתוכו אלמנטים וריהוט בעלי צורניות מרהיבה היכול השתנות במרוצת השנים. חלום ניו יורקי שהתגשם בלב הכרך התל אביבי.

(צילום: עמית גרון)

לפורטל BVD לעיצוב פנים מבית מגזין 'בניין ודיור'
אינדקס אדריכלים
אינדקס זגגים

  • עיצוב פנים – בית

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully