הכל חוץ מטרנדים: הצצה לבית של אדריכל

שימוש בחומרים שהזקנה יפה להם, פונקציונליות לפני יופי, ופתרונות זולים שנראים מיליון דולר. הצצה לבית אישי מאד של אדריכל נודניק עם תובנות מועילות

שני הררי
רק המעטפת החיצונית של המבנה נותרה בעינה. הבית בטירת יהודה (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

מה: בית פרטי בן שתי קומות.
איפה: מושב טירת יהודה.
כמה: 175 מ"ר בנוי על שטח של חצי דונם.
הדיירים: אדריכל הפנים דן ברש, אשתו ושלושת ילדיהם.

טוב לדעת (מקודם)

בשל ביקוש גובר לטיפול יעיל בכאבים: בי-קיור לייזר במבצע מיוחד

לכתבה המלאה
"אני הלקוח הכי נודניק שהיה לי", מודה בעל הבית והאדריכל, דן ברש (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

בניגוד לסנדלר שהולך יחף או לשף שהכי נהנה מטוסט עם מרגרינה, האדריכל דן ברש השתמש בניסיון שצבר במהלך השנים בתכנון בתים ודירות ללקוחות פרטיים, ובנה לו ולמשפחתו בית במושב טירת יהודה שליד שוהם. אמנם היינו מצפים שכשאדריכל מתכנן לעצמו בית התהליך יהיה פשוט וקליל, אבל ברש מתאר בדיוק את ההפך. "אני הלקוח הכי נודניק שהיה לי", הוא נזכר, "וכל הלבטים והקשיים הנלווים לתכנון ולבניית בית, כולל המטען המורכב של תקוות, מאוויים, רצונות ואילוצי תקציב הופיעו גם בפרויקט הזה, אפילו שאני הייתי האדריכל של עצמי".

גם הגינה עוצבה מחדש, והקירות החיצוניים טויחו בטיח וגה, שמעניק מראה כפרי (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

לבית במושב עברה משפחת ברש מדירה סטנדרטית ברמת גן. במשך תקופה ארוכה חיפשו ברש ואשתו מגרש פנוי ואחרי שלא נמצא אחד כזה, רכשו מגרש עם בית קיים, שאת המעטפת החיצונית שלו אהבו מאוד. החלוקה הפנימית של הבית, לעומת זאת, דרשה שינוי מקיף והתאמה לצורכיהם. "למעשה השארנו רק את השלד, ואת כל פנים הבית הרסנו לחלוטין. החלפנו תשתיות חשמל ומים ובנינו הכל מחדש", הוא מספר. גם הגינה והשטח שמקיף את הבית עוצבו מחדש, והחזיתות החיצוניות טויחו בטיח וגה, מעין טיח מינרלי-דקורטיבי, שבשונה מטיח אקרילי, הוא בעל מראה מחוספס ונוטה להיסדק בחלוף הזמן. הבחירה בטיח הספציפי הזה נבעה מהרצון להתאים את חזות הבית החיצונית לאופיו וסגנון עיצובו הפנימי, שמתאפיין בכפריות טבעית ושופע פריטי וינטג'.

בור הזכוכית שממוקם ברצפת הסלון ממולא באבנים בגדלים שונים, מואר מלמטה ומפיץ אור על הקיר הסמוך לו (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

עיצוב פנים הבית מבוסס על שימוש בחומרים טבעיים, בעיקר עץ מלא ואבן, בצורתם הגולמית. ברש בחר במתכוון בחומרים שהזקנה מחמיאה להם, שההתיישנות מוסיפה להם אופי ושאין צורך להשקיע מאמץ רב בתחזוקתם. כך למשל, הריצוף בסלון עשוי אבן לא מסותתת וזולה מאד, ביחס לריצוף גרניט–פורצלן. ברש מספר שהתחזוקה של אבן כזו פשוטה מאוד ושכתמים פה ושם דווקא מחמיאים לה, אבל כשמניחים את האריחים צריך לעשות זאת בפיקוח צמוד על בעל המקצוע, בגלל ההבדלים בגדלים של האריחים ובגוונים.

המרצפות שנבחרו עשויות אבן בלתי מסותתת, שהיא אסתטית, מזדקנת בכבוד ובעיקר - זולה משמעותית מהאלטרנטיבות (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)
(צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

"ובכלל" הוא מוסיף, "אני מאד אוהב פתרונות זולים שנראים כמו מליון דולר, בלי להתפשר כמובן על האיכות, שאמנם דורשים תכנון מוקדם אבל יכולים להיות ההיי-לייט של הבית". דוגמה לסוג כזה של פתרון הוא למשל בור הזכוכית שממוקם ברצפת הסלון וממולא באבנים בגדלים שונים, מואר מלמטה ומפיץ אור על הקיר הסמוך לו, על התמונות שתלויות עליו ועל שידת הווינטג' הקטנה.

"קיר הפייסבוק" של הבית כולל שלל תמונות משפחתיות. על הרצפה, לבני זכוכית שקרני השמש שוטפות באור בבוקר (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

פינה מסקרנת וייחודית נוספת נמצאת בקומה העליונה: במעבר בין חדרי השינה תלויות על הקיר המון תמונות ישנות של בני משפחה, ממוסגרות במסגרות עתיקות, שיוצרות איזור אינטימי ואישי מאד. הטפט, "בסגנון סבתא" כפי שמכנה אותו ברש, מחפה את הקיר ותורם גם הוא לאווירה הנוסטלגית. "טריק" עיצובי נוסף שתכנן ברש, גם הוא זול ופשוט אך אפקטיבי, מצוי במעלה המדרגות, שם נקבעו לגובה הקיר שפונה לכיוון מזרח לבני זכוכית שבשעות הבוקר, כשהשמש פוגעת בהן, שוטפות את חלל המדרגות והקומה העליונה בקרני שמש מרצדות.

פינת האוכל. חזק בווינטג' (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)
מבט אל המטבח. "כשיופי קודם לפונקציה, התוצאה היא ברוב המקרים עוגמת נפש ואי נוחות בבית" (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

"הרבה מאד לקוחות מבקשים ממני כבר בפגישה הראשונה שאעשה להם בית יפה, כמו שראו במגזין כזה או אחר", מספר ברש ומוסיף, "אבל אני אומר שבדיוק ההיפך הוא הנכון - קודם כל צריך לתכנן בית 'נכון', פרקטי, פונקציונלי ומתוקצב בהתאם ליכולות, ורק בשלב מאוחר יותר להידרש לסגנון העיצוב. כשיופי קודם לפונקציה, התוצאה היא ברוב המקרים עוגמת נפש ואי נוחות בבית". גם בביתו שלו תכנן ברש בשלב הראשון את החלוקה הפנימית הנוחה והמתאימה למשפחה שלו. כך למשל, את פינת הטלוויזיה הפריד מהסלון וסגר בחדר עם דלת ואת חדר השירות והכביסה העלה לקומה העליונה ורק אחר כך "הלביש" את הבית בהתאם לטעמו וטעמה של אשתו.

חדר השירותים. גם כאן נעשה שימוש בחומרים טבעיים שמתבלים יפה (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)
חדר השינה. אין כניסה לטרנדים (צילום: בנין ודיור, אבי לוי)

"מה הולך עכשיו? איזה טרנד שולט?" היא שאלה שברש מעיד שהוא שומע לא מעט כשהוא מלווה לקוחות מתלבטים. "לדעתי זו שאלה שבכלל אינה רלוונטית בתהליך תכנון של בית למגורים", הוא מסביר ומסכם: "וגם במקרה של הבית שלי - תכננתי בית שילווה את המשפחה שלי ואותי במשך שנים ארוכות, ולא לפי טרנדים".

כל הצילומים: אבי לוי.

פורטל BVD לעיצוב - מבית המגזין בניין ודיור

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully