מקופלת

הווילה האוסטרלית הזו עוצבה בהשראת אמנות האוריגמי, נוסחאות "בקבוק קליין" ומנה הגונה של פסיכדליקה. אליס לייקס

  • אדריכלות
אפרת בראשי

בית הקיט שב-Mornington Peninsula באוסטרליה, ממוקם בין העצים במרחק קצר מחוף הים ומתפרש על פני 258 מ"ר. צורתו יוצאת הדופן משלבת בין אמנות האוריגמי לבין נוסחאות של המתמטיקאי הגרמני פליקס קליין, שחקר לראשונה, בשנת 1882, משטח המזכיר בקבוק יין שצווארו מכופף כלפי מטה לעבר התחתית ויצר צורה חדשה הנקראת על שמו, "בקבוק קליין".

טוב לדעת (מקודם)

בשל ביקוש גובר לטיפול יעיל בכאב: בי-קיור לייזר במבצע

לכתבה המלאה
(צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)
(צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)

נקודת המוצא של האדריכלים רוב מקברייד ודבי-לין ריאן היתה מיזוג מקסימלי בין הבית וסביבתו, כאשר הוא אינו בולט או מיתמר מעל העצים המקיפים אותו אלא נטמע בתוכם באופן שאיננו צורם. הצורה הראשונית של המבנה, שהחלה לקרום עור וגידים, הזכירה ספירלה לוליינית או קונכייה והתפתחה לצורה מתמטית מורכבת, כצורת "בקבוק קליין". משראו האדריכלים כי טוב והצורה הייחודית אכן יכולה לשרת את מטרתם האדריכלית באופן ריאלי, החליטו לבצע אותה לפי חוקיה המתמטיים המדויקים ועם זאת לא לשכוח שמדובר במבנה המיועד לשמש כבית נופש. "הווריאציה האוריגמית החדשה עם הבקבוק המכופף", מציינים האדריכלים, "משלבת בה את המסורת של בתי חוף גיאומטריים באוסטרליה העשויים מלט, כשהשימוש בגיאומטריה מתאים מאוד לאדריכלות העכשווית".

חדר אורחים עם רצפה אדומה המתכתבת עם המבואה האדומה של הבית (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)
מהחדרים הפרטיים צופים החוצה בעד חלונות זוויתיים הממוסגרים בצבע שחור שמחזק את הירק שעוטף את הבית (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)

הבית סובב סביב חצר מרכזית מוקפת גרם מדרגות מלכותי המאחד בין שני המפלסים. מעל, קבועים חלונות היוצרים תחושה כי הדיירים נמצאים קרוב זה לזה ובו-זמנית גם רחוקים. שביל של קורות במבוק באורך שלושה מטרים מקדם את הבאים ומשמש כמבואה חיצונית לבית, מעין מתווך בין החוץ והפנים בצורה רכה. במבואה הפנימית של הבית נצבעו הקירות והמדרגות המובילות מעלה לחללים הציבוריים בצבע אדום עז, וכשדלת הכניסה פתוחה אפשר לראות את נקודת הכניסה האדומה ממרחק רב (נקודה המציינת את פתח הבקבוק לפי צורת "בקבוק קליין").

מבואה אדומה יוצרת תחושה דרמתית עם מדרגות מלכותיות המובילות לקומה העליונה, שבה נמצאים החללים הציבוריים (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)
שימוש בזכוכית סביב החצר המרכזית המדגישה את "בקבוק קליין" יוצר תחושה שנמצאים בו זמנית בפנים ובחוץ (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)

בקומה העליונה שלושה מוקדים המאורגנים בחלל הגדול: סלון, מטבח ופינת אוכל, כאשר כל אחד מהם נהנה מהנוף מזווית שונה. התאורה בחלל זה ממוקמת על הקירות בלבד ומכוונת כלפי מעלה, מלבד התאורה המשתלשלת מהתקרה ומשרתת את משטח העבודה של המטבח. גופי התאורה תורמים לדרמה במרכז החלל, מדגישים את האדריכלות בצלעות הנשברות בתקרה ובקירות וממחישים את עקרון הרצף האוריגמי הקיים בפנים ובחוץ.

"אור בקצה המנהרה". בקצה חדר הרחצה, שמחופה בפסיפס שחור, ממוקם חלון גדול המחדיר הרבה אור טבעי פנימה (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)

הביטוי העיקרי של שילוב צורת האוריגמי ו"בקבוק קליין" הוא, ללא ספק, בחירת הצבעים לצלעותיו השונות של המבנה, הבאים לידי ביטוי גם בריהוט הנמצא בחללים הציבוריים והפרטיים. חלקו החיצוני של המבנה צבוע לבן עתיק ואפור פנינה בשילוב מעודן המדגיש את הצלעות, ולפיכך האוריגמי הופך למאפיין בולט של הבית. תוספת הצבע השחור המקיף את המבנה מבחוץ ונכנס פנימה בנקודות מסוימות כמו בקיר המטבח, בשירותים ומסביב לחלונות בחדרים הפרטיים, מהותי מאוד משום שהוא מדגיש את הטבע שבו טובל המבנה. השחור מתפקד כמסגרת לחלונות היוצר אשליה שהבית ממוקם במקום דמיוני ומופלא. "לא רצינו ששום דבר יסיח את הדעת מהמראה והתחושה של הטבע", אומרים האדריכלים, "כך שתפקידו העיקרי של הצבע השחור הוא להדגיש את כוחה העצום של הסביבה שבה ממוקם בית הנופש".

בקומה העליונה, חלל אחד גדול ופתוח המרכז בתוכו שלושה מוקדים ציבוריים: מטבח, פינת אוכל וסלון (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)
מבט מהמרפסת פנימה לעבר האזור הציבורי של הבית (צילום: בנין ודיור, ג'ון גולינס)

בית "בקבוק קליין" זכה בארבעה פרסים: פרס Dulux Colour עבור צבעוניות החוץ של פרויקט מגורים; פרס Harold Desbrowe-Annear מטעם המכון האוסטרלי לאדריכלות, עבור אדריכלות מגורים; פרס Robyn Boyd מטעם המכון האוסטרלי לאדריכלות, עבור אדריכלות מגורים חדשה; ופרס South East למצוינות העיצוב והאדריכלות עבור פרויקט מגורים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    לוגו - פיקוד העורףפיקוד העורף

    התרעות פיקוד העורף

      walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully