פרוזדור בירושלים

לפני השיפוץ היה קיר הפרדה בין הסלון למרפסת. האדריכל שבר אותו והכניס לבית את ארמון הנציב והר הצופים והר הבית

זהר וידן

ברחוב כספי היוקרתי בירושלים מתגוררים לא מעט אישיים. כלפי חוץ הבתים נראים זהים, אך פנים הבתים תוכנן ועוצב תוך התאמה לצרכים ולדרישות של הדיירים בכל בית. גם הדירה שתכנן ועיצב האדריכל  שון סלוצקי, עברה שיפוץ טוטאלי. כל מערכת הקונסטרוקציה שונתה, עמודים קיימים חוזקו ונבנתה מערכת חדשה של קורות תמיכה מפלדה. מיקום החדרים שונה וכך גם הקירות הפנימיים ואופי הבית כולו.

האדריכל שון סלוצקי, יליד ארה"ב, הגיע לאדריכלות אחרי שלמד ועבד כפסיכולוג. הוא מספר שאביו ואחיו שניהם אדריכלים, ובצעירותו העדיף לעשות משהו אחר מהם, אך עם הזמן התברר לו, שהנטייה המשפחתית לא פסחה עליו, והוא פנה ללימודי אדריכלות בניו יורק. לפני השיפוץ ביקשה בעלת הבית, שהיא שוחרת אמנות, מהאדריכל ליצור מרחב מחייה גדול ופתוח, שיידע לנצל את הנוף, ויחד עם זאת להותיר מספיק שטח קיר עבור פריטי האמנות שהיא אוהבת ורוצה בקרבתה. ואמנם, יצירות אמנות שונות שאספה במשך שנים, תמונות ופסלים, ממלאים את הבית.

הכניסה הרחבה מגלה מיד את הנוף הנשקף מן המרפסת - ארמון הנציב, הר הצופים והר הבית. חלל הכניסה תחום חלקית, ובו מושב קטן עשוי סטארון, שפונה לסלון ולנוף. את הפרוזדור, שמוביל מהכניסה לסלון, הפך האדריכל מחלל מעבר לחדר אוכל, שהוא חלק מאזור המחייה. שולחן האוכל בנוי ממשטח סטארון גדול, שחובר לרגלי פלדה על גלגלים.

עוד בוואלה!

איך היא עושה את זה? הטיפים של אירה דולפין יגרמו גם לכם להתאמן

לכתבה המלאה

צא אל הנוף

השולחן מחובר לדיסק פלדה עגול, ויכול להתנתק ממנו, הן כדי להגדיל את החלל לאירוח והן כדי להוציאו לשימוש במרפסת הגדולה. הדיסק הדקורטיבי הוא קבוע, ויכול לשמש כפינת אוכל קטנה ואינטימית יותר לבני הבית אשר פונה וקרובה למטבח. מעל השולחן תלוי גוף תאורה גדול צמוד לתקרה, שנרכש ב"אקסקלוסיב", כמיועד לעמוד על הרצפה.

"חיפשתי גוף תאורה לא נמוך מידי ובעל נוכחות כאשר השולחן קבוע במקומו, שלא יפריע בהיעדר השולחן", מסביר סלוצקי, "כשראיתי את גוף התאורה הזה, המיועד במקור לרצפה, לא חשבתי פעמיים, ובדקתי איך ניתן להצמידו לתקרה".
לפני השיפוץ היה קיר הפרדה בין הסלון למרפסת. האדריכל שבר אותו, בהשאירו את עמודי התמיכה, ויצר קיר דלתות, שנפתח כולו למרפסת הגדולה.

הפתיחה המלאה הזו יוצרת שני חללים מקבילים של אירוח, פנימי וחיצוני, וגם כשהדלתות סגורות החוץ נכנס פנימה. "שקיפות הקיר מאפשרת לנוף לחדור פנימה", מסביר סלוצקי, "ואת האדם שבתוך הבית הוא מוציא אל הנוף".

האלמנטים הקונסטרוקטיביים ההכרחיים במבנה עובדו מחדש וקיבלו ערך עיצובי מרכזי: סלוצקי חיזק ועיגל את עמודי התמיכה, והפך אותם לעמודים דקורטיביים, המשלימים בצורתם את הקו המתעגל של שני קירות גליים המרוחקים זה מזה, אך יוצרים המשכיות. עמודי התמיכה הקיימים הפכו לאלמנט דומיננטי, שמשתלב במרחב. קורות תמיכה רוחביות עשויות פלדה ירקרקה הוצבו לרוחב התקרה ללא שום ניסיון להסתירן, וגם הן הפכו לאלמנט עיצובי. בעמודים התומכים בקורות הפלדה מוסתרת תאורה, שמאירה את כל המבנה ומדגישה אותו.

שכבות מרחביות של דבר וניגודו

באחד מצידי חלל הסלון נבנה חדר עבודה, שמשמש את בעלת הבית וצופה גם הוא לנוף. קיר חדר העבודה המעוגל מאפשר מרחב פנימי, ומשתלב עם הקו המעוגל ורכות העמודים. הוא אינו מגיע לתקרה, כדי שלא לקטוע את החלל ולא ליצור בחדר העבודה הרגשה של סגירות והגבלת מרחב.

קיר מעוגל נוסף מוביל למטבח, ומכוסה מדפים, שעליהם אוסף הקרמיקה של בעלת הבית. פתח עגול בתקרת המטבח המונמכת, מכיל תאורה נסתרת, ומשלים, למעשה, את הקו המעוגל שמתחיל בסלון ומסתיים במטבח. תוף התאורה ממרכז את החדר ומעגן אותו.

העיגוליות מעניקה תחושת רכות, שלא ניתן להשיג בקירות ובעמודים ישרים, חדים וקשים, כפי שמסביר סלוצקי ומוסיף: "הגישה שלי בתכנון ועיצוב הבית הייתה ליצור שכבות מרחביות של דבר וניגודו. סדר ואי סדר, איזון ופרופורציה ותחושת אינטימיות בתוך החלל הגדול". מכל פינה בבית אפשר לראות את החוץ, הן דרך החלונות הגדולים בחדרים ובמטבח והן מבעד לקיר היציאה למרפסת, שכל רוחבו נגלה מיד בכניסה לבית.

מקום פתוח מחנך את האדם

כחלק מעבודת התכנון צייר סלוצקי סקיצות של הבית מכיוונים שונים כדי שלא יהיו הפתעות. "יש התייחסות לכל פרספקטיבה" מציין סלוצקי, "בדקתי מה בדיוק רואים ומאיפה". הקיר השני של המטבח חצוי בגובה, פונה לנוף ומאפשר קשר עם היושבים בסלון. משטח העבודה במטבח והכיור הקטן לנטילת ידיים בכניסה למטבח עשויים סטארון.

איזור האירוח הוא החלל העיקרי והחשוב לבעלת הבית. שאר חדרי הבית אינם גדולים מאוד ופונקציונאליים. בחדר השינה יש פינת ישיבה קטנה אליה עולים בשתי מדרגות קטנות. חדר המקלחת מחופה אריחים של רוחמה שרון ומראת קיר גדולה, שנמשכת לתוך המקלחת. שני חדרים נוספים בצידו האחר של הבית הם חדר משפחה וחדר אורחים המחוברים ביניהם בחדר מקלחת משותף.

בעלת הבית רצתה בית עם תחושה של לופט; של חלל גדול ופתוח. בית, שיהיה מואר, מאוורר ורחב. ולמרות, שלא כל פריטי האומנות שברשותה יכולים להיות מוצגים, היא טוענת, שמקום פתוח מחנך את האדם, ומלמד אותו לברור ולפשט דברים, במקום לאגור אותם.

שטח המגרש: 600 מ"ר, שטח בנוי: 500 מ"ר

walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully