כך הופכים דירת קבלן לסביבת מגורים ייחודית

כשהילדים עזבו את הבית הפרטי, הגדול והעמוס הרהיטים האהובים, ההורים עברו לדירה בכפר סבא. הם ביקשו להתפרע בעיצוב דירת הקבלן שרכשו, אך לא רצו להיפרד מכמה פריטים

שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
ההורים החליטו להשתגע אחרי שהילדים עזבו (צילום: יואב גורין)

לאחר שהילדים הבוגרים עזבו את הקן, והקימו לעצמם קן משלהם פלוס גוזלים, החליטו סבא וסבתא שאין להם עוד צורך בקן כל כך גדול, ורכשו דירת חמישה חדרים חדשה מקבלן בכפר סבא הירוקה. שטחה 120 מ"ר + מרפסת בשטח של 20 מ"ר. כדרכן של דירות קבלן, הדירה שנמסרה הייתה בעלת עיצוב חסר ייחוד עד משעמם ומונוכרומטית. הזוג פנה לאדריכלית שרון גולן בבקשה להפוך את הדירה לצבעונית, בגבולות הסביר כמובן. "בדרך כלל סוחבים בעיצוב למראה קלאסי שמאריך ימים", אומרת גולן, "ופה הייתה הצהרת כוונות של 'בואו נשתגע', ללכת צעד הצדה דווקא לכיוון ה'לא נכון'. ללקוחות היתה חשוב ליצור אקלקטיות אך גם לשמור על חמימות והרמוניה. כמו כן, הם ביקשו חדר שינה גדול במיוחד. אחרי הכל, חמישה חדרים הם כר רחב להתפרעות. בנוסף, לזוג היה מטען עודף של המון רהיטים מהבית הקודם, כאלו שנאספו במשך שנים ובעלי ערך סנטימנטלי רב. מובן שלא כל הרהיטים זכו לראות את פנים הדירה, בשל מגבלות מקום והתאמה. לדברי גולן, הרעיון היה לחבק מה שיוכל לתפור סיפור חדש.

שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
חאקי "חיל אוויר" עם אדום נועז. המטבח (צילום: יואב גורין)

הכוונה בשיפוץ הדירה, שארך כחודשיים בתקציב של כ-250 אלף שקלים, הייתה לפסל אותה כחלל שהוא קובייה שלמה, ולאו דווקא כמספר חדרים העומדים כל אחד בפני עצמו, כשלכל אחד מטרה ספציפית. בדירה חדר אורחים, מטבח ופינת אוכל מחוברים בחלל אחד, חדר שינה גדול, חדר עבודה וחדר משחקים לנכדות.

פרקט הודבק בכל הדירה על גבי הריצוף שסיפק הקבלן. גם האלומיניום ומערכת מיזוג האוויר שסופקו עם הדירה נשמרו, למעט כמה פתחי יציאת אוויר ששונו ל"חתיכיים" יותר, כגון פס יציאת האוויר במטבח. על המטבח הסטנדרטי שסופק על ידי הקבלן, ויתר הזוג לטובת מטבח מחברת מטבחים, והוסיף קלאפות אדומות שאי אפשר להתעלם מהן בעלות קו אלכסוני, מעשה ידי נגר. הצבע שנבחר לארונות המטבח הוא ירוק "חאקי חיל אוויר", לדברי גולן. "לא רצינו לבן שיצעק קונטרסט לקלאפות האדומות, והירוק הזה מעניק להן רקע מעודן אך גם בעל מראה מודרני. לחלל המטבח נבחרו אריחים ענקיים למראה משטח גדול. את המראה הכמעט תעשייתי משלים פס תאורה התלוי מעל הבר.

סלון בלי טלוויזיה

שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
אתגר פינת האוכל הענקית (צילום: יואב גורין)

בניגוד לרוב בעלי הבתים בישראל, המשפצים לא רצו למקם טלוויזיה בסלון - זאת מוקמה לצד הבר במטבח. הם ביקשו ליצור לעצמם סלון גדול ומרווח עם תאורה לא חזקה, המתאימה לישיבה נעימה, לקריאה והאזנה למוזיקה ולאירוח רגוע. להשגת אפקט זה הוחלט על תאורת צד נעימה לעין ובוטלה תאורה התלויה מהתקרה. על הקיר נתלו שלושה גופי תאורה רבועים (בגודל 80X80 סנטימטרים) עם חוטי חשמל עדינים אדומים. נוספה גם מנורת רצפה גבוהה. הריהוט בסלון הועבר כולו מהבית הקודם, והאתגר העיקרי בחלל זה היה לנתק את שולחן העץ מהפרקט. הדבר נעשה על ידי שטיח צבעוני ששבר את המראה האחיד.

גם פינת האוכל שהובאה מהבית הקודם, היוותה אתגר עיצובי ואדריכלי. "האתגר באיכלוס רהיטים קיימים הוא רעיוני וגם טכני", אומרת גולן. "קיים קושי לנתק את בעלי הדירה מהחיים הקודמים שלהם ולוותר על חפצים ורהיטים אליהם הם קשורים סנטימנטלית. כמו כן, מדובר ברהיט עם מידות נתונות שהוא עובדה מוגמרת, כך שקודם כל מציבים אותו, וכל היתר צריך להיות מותאם אליו". שולחן פינת האוכל הוא דוגמה לאתגר זה. מדובר בשולחן בגודל 2.40X1.40 מטרים. מכיוון שגודלו של השולחן חסם את פינת האוכל, ביקשה האדריכלית להשתמש בתעתועי עין עיצוביים כדי להעניק לקיר המקביל לשולחן מראה גדול ומעניין יותר. הפתרון שנמצא היה טפט שחור שהתארך על עמוד המטבח, וחלקת קיר ש"נדחף" לאחור, כוסה בטפט צבעוני ואליו הוצמדה תאורה נסתרת כדי ליצור עניין אדריכלי. דוגמה נוספת לרהיט שהוא "אילוץ" לעיצוב הוא חדר העבודה. בראשית היה שולחן הטורקיז שהוא כירושה מהבית הקודם. מראה החדר על הספרייה, השטיח וכריות הנוי, הותאם אליו, ונוצר מראה צעיר.

שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
מראה של סוויטה. חדר השינה (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
ירושה מהבית הקודם. המיטה ושידות הצד, להן הותאמו מנורות תלויות חדשות במראה דומה (צילום: יואב גורין)

כאמור, רצו המשפצים חדר שינה גדול, ולטובת העניין נלקחו שני חדרים והפכו לאחד על ידי שבירת הקיר המפריד. כעת כלל החדר גם חלל ארון והתלבשות וחלל רחצה ושירותים. ליצירת מראה של סוויטה אחת גדולה נבחרה לחדר הרחצה דלת הזזה מזכוכית. כדי להתגבר על האור החודר לחדר השינה מחלון חדר האמבטיה ולהחשיך אותו, הותקן וילון PVC עמיד למים המתאים לחדרים רטובים. בחדר הרחצה הושאר חלק מהתקרה בצורתו המקורית המבוטנת. "התקרות בחללים לא היו באותו גובה", מסבירה גולן, "וכשניסינו לפלס את התקרה, גילינו בטון לא מטויח. החלטנו להשאיר אותו גלוי, ורק צבענו בלכה. יתר התקרה הונמכה בגבס". אל חדר השינה הובאו המיטה ושידות הצד הכפריות גם הן מהבית הקודם. כדי לשבור את המראה הכפרי-רומנטי, נעשה שימוש בתאורה מודרנית: תאורה הלוגנית מלבנית קטנה לצדי המיטה ומנורות תלויות עם נורות פחם.

האתגר המרכזי בעיצוב הדירה, מסכמת גולן, היה הענקת "מסגור" קליל לריהוט היחסית כבד כדוגמת מינון צבעים מעניין בחדר האמבטיה של האורחים, או בחדר השירותים השלישי. "לא היה בו צורך ממשי", מספרת גולן, "אך תקציבית לא השתלם לבטל אותו לטובת תוספת לחדר השינה. הצעתי לזוג להשאיר אותו אבל להשתעשע בו עם עבודת נגרות ומראות רכב".

בקרו אותנו באינסטגרם

Instagram
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
מבט לחדר הרחצה עם דלת זכוכית (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
בטון גלוי בחדר הרחצה (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
חדר הרחצה (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
חלל ארון הבגדים וההתלבשות בהמשך לחדר השינה (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
עניין של מינון. צבעוניות של אריחים על קיר חדר הרחצה של האורחים (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
הכיור וארון הכיור של הקבלן הושארו. חדר הרחצה של האורחים (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
בראשית היה שולחן הטורקיז. אחריו הגיעו כל השאר לחדר העבודה (צילום: יואב גורין)
שיפוץ דירה בכפר סבא על ידי האדריכלית שרון גולן (יח"צ , יואב גורין)
מראות רכב מעטרות את הקיר החזיתי בשירותים (צילום: יואב גורין)